Da li Srbiju očekuje serija zemljotresa? Seizmolozi kažu da je opasnost velika, Rabrenović za Kurir: Ovo područje je u najvećem riziku!

"Šumadijsko područje ima izražene pravce rasadnih struktura pa može doći do zemljotresa, kao u Kraljevu 2010. godine i okoline Kragujevca"

Shutterstock, Ilustracija

Seizmolozi upozoravaju da postoji velika opasnost da Srbiju pogodi zemljotres jačine 5 stepeni po Rihterovoj skali i to već tokom jeseni i proleća. 

Više na ovu temu za Kurir televiziju ispričao je Dragoman Rabrenović, profesor geologije sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

Kurir Televizija 

- Ako se posmatra broj zemljotresa koji se u poslednje vreme pojavio na teritoriji Srbije reklo bi se da se nalazimo na staklenim nogama, ali to nije baš tako. Naša zemlja se nalazi na periferiji jakih pojava zemljotresa koji su pogodili, na primer, Tursku i Afriku - objasnio je Rabrenović.

On je onda rekao i šta možemo očekivati od prognoza zemljotresa koje su najavili seizmolozi:

- Ako se vodimo statistikom zemljotresa koji su se kod nas događali ne treba očekivati zemljotrese jačine 4.5 ili 5 na Rihterovoj skali jer se oni dešavaju veoma duboko.

This browser does not support the video element.

Da li Srbiju očekuje serija zemljotresa?  Kurir televizija

Rabrenović je rekao i da je najvažnija stalna prevencija i način gradnje objekata, kako bi se izbeglo eventualno urušavanje zgrada, pa rekao:

- Zemljotresi su zastrašujući za ljude. Šumadijsko područje ima izražene pravce rasadnih struktura pa može doći do zemljotresa, kao u Kraljevu 2010. godine i okoline Kragujevca.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

OVI REGIONI SRBIJE SU U NAJVEĆOJ OPASNOSTI OD ZEMLJOTRESA! Profesor geologije otkrio: Znamo koliko će JAKA MAGNITUDA BITI   Kurir televizija