NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA IZ KUPJANSKA, RUSI SE PRIBLIŽAVAJU! Ugroženo ukrajinsko železničko čvorište na reci Oskil, ako ono padne otvara se put ka Harkovu

Vlasti ukrajinske Harkovske oblasti naredile evakuaciju Kupjanska

Shutterstock

Ukrajinske vlasti naredile su evakuaciju ključnog grada u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, kao i još tri mesta na tom području, pošto se ruske snage sve više približavaju.

Rojters navodi da je odluka doneta i zato što se lokalni zvaničnici suočavaju sa velikim teškoćama da stanovništvu obezbede sve neophodne usluge tokom predstojeće zime.

Navodi se da se naredba odnosi na Kupjansk, železničko čvorište duž reke Oskil, kao i na grad Borova koji je dalje ka jugu, u blizini grada Izjuma, još jednog velikog logističkog centra.

Britanska agencija podseća da je Kupjansk pao u ruke ruskih trupa u prvim nedeljama nakon početka njihove invazije na Ukrajinu u februaru 2022, ali su ga ukrajinske snage povratile pod svoju kontrolu kasnije te godine.

Oleh Sinjehubov, guverner Harkovske oblasti, obratio se na ukrajinskoj televiziji i poručio da je naredba o evakuaciji obavezujuća.

- Najteža situacija je u sektoru Kupjanska. Na istočnoj obali reke Oskil, koja deli grad, mi više ne možemo da garantujemo da će se snabdevanje strujom i vodom, kao i grejanje vratiti, usled stalnih artiljerijskih napada. Naše ekipe koje rade popravke odmah budu izložene vatri sa ruske strane - naveo je Sinjehubov.

Screenshot 

Rojters podseća da ruske snage značajno napreduju u istočnoj Donjeckoj oblasti koji nastoje da potpuno zauzmu, osvajajući sela dok se kreću dalje ka zapadu.

Ruske trupe su takođe već mesecima aktivne i dalje prema severu, u Harkovskoj oblasti, a njihovi napadi usreedsređeni su na Kupjansk.

Drugi najveći ukrajinski grad Harkov nalazi se zapadno od Kupjanska, a i on sam je tokom rata koji traje više od dve i po godine izložen gotovo neprekidnim ruskim napadima raketama i dronovima.

Generalštab ukrajinske vojske objavio je da je u poslednja 24 sata zabeleženo 19 bitaka na u blizini Kupjanska.

Shutterstock 

Sinjehubov je naveo da u Harkovu spremni evakuacioni centri za stanovnike Kupjanska, od kojih je 4.000 ljudi u opasnosti od ruskih napada na istočnoj obali Oskila, a još 3.000 osoba ostalo je na zapadnoj obali.

Severno od Kupjanska su ukrajinske trupe u avvgustu izvele prekogranični upad u rusku Kursku oblast, gde su zauzele značajnu teritoriju.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

"UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije   Kurir televizija