REŠAVA SE PROBLEM "GRAĐEVINSKIH" DEPONIJA Vesić: Za dva dana na snagu stupa Pravilnik o odlaganju građevinskog otpada

Kurir Televizija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić doneo je Pravilnik o uređenju, upravljanju, odlaganju i deponovanju građevinskog otpada u toku izvođenja radova, koji će u petak stupiti na snagu, a zahvaljujući kojem će, u skladu za izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, znatno biti smanjiti broj nelegalnih deponija građevinskog otpada.

Vesić je pojasnio da je Pravilnikom propisana procedura predviđena Zakonom o planiranju i izgradnji prema kome je dostavljanje dokumenta o kretanju i skladištenju građevinskog otpada neophodan uslov za dobijanje upotrebne dozvole.

"To znači da će investitor pre dobijanja upotrebne dozvole morati da dokaže da je građevinski otpad predat ovlašćenom operateru. Ova obaveza se odnosi na investitore kojima je rešenje o građevinskoj dozvoli izdato posle 4. avgusta prošle godine, a istovremeno je protekao i rok od šest meseci od stupanja na snagu ovog Pravilnika", rekao je Vesić.

Napomenuo je da je, budući da u Srbiji, u svim jedinicama lokalne samouprave, još uvek nema izgrađenih deponija, napravljen je jedan izuzetak, te investitor - ukoliko u okruženju od 50 kilometara u odnosu na lokaciju izgradnje objekta ne postoji licencirani operater postrojenja za tretman, odnosno skladištenje otpada - nema obavezu da uz zahtev za izdavanje upotrebne dozvole priloži dokument o kretanju otpada, ali je u obavezi da dostavi izjavu o toj činjenici, koju proverava organ nadležan za izdavanje upotrebne dozvole.

Vesić je istakao da će primena Pravilnika znatno smanjiti broj nelegalnih deponija građevinskog otpada, koje se nalaze uglavnom pored puteva, što je i važan doprinos komunalnom redu i zaštiti životne sredine.

"U narednom periodu, kao ministar nadležan za ovu oblast, doneću nove propise kojima će biti regulisane obaveze korišćenja određenog procenta recikliranog građevinskog materijala prilikom rehabilitacije, rekonstrukcije i izgradnje puteva", dodao je Vesić.

Pravilnik propisuje i da se, uz zahtev za izdavanje rešenja o građevinskoj dozvoli, posebnoj dozvoli za izvođenje pripremnih radova, privremenoj dozvoli, rešenja o odobrenju za izvođenje radova, kao i rešenja o rušenju, odnosno uklanjanju objekta, odnosno dela objekta, prilaže i rešenje o saglasnosti na Plan upravljanja otpadom, koje je pribavljeno u skladu sa Uredbom Ministarstva zaštite životne sredine, izvan objedinjene procedure.

Plan upravljanja građevinskim otpadom sačinjava se kada se radovi izvode na objektima kategorije B, V i G, a vlasnik objekta pre početka izvođenja radova na uklanjanju objekta ili dela objekta pisanim putem obaveštava, odnosno upoznaje izvođača radova sa opštim podacima o objektu koji se ruši, vrsti materijala od kojih je sagrađen, vremenu izgradnje objekta i drugim podacima koji su relevantni za postupanje sa građevinskim otpadom koji nastane rušenjem objekta, u cilju sačinjavanja plana upravljanja građevinskim otpadom.

Na osnovu ovih podataka i neposrednog uvida i ekspertize, izvođač radova sačinjava plan upravljanja otpadom u toku izvođenja radova na rušenju, odnosno uklanjanju objekta, odnosno dela objekta.

Uz zahtev za izdavanje dozvole o rušenju, odnosno uklanjanju objekta, investitor prilaže i rešenje o saglasnosti na plan upravljanja građevinskim otpadom u toku izvođenja radova na rušenju, odnosno uklanjanju objekta, odnosno dela objekta.

"To znači da stupanjem na snagu ovog Pravilnika uspostavljamo obavezu investitora da, uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole priloži i saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine na Plan upravljanja objektom, a ta obaveza postoji i detaljno je opisana i za rušenje objekta", pojasnio je Vesić.

Takođe, Pravilnik predviđa i da investitor, po pribavljanju saglasnosti na plan upravljanja, taj plan dostavlja izvođaču radova, a izvođač radova u periodu izvođenja radova - od prijave radova do izdavanja rešenja o upotrebnoj dozvoli, na gradilištu čuva Plan upravljanja građevinskim otpadom i primenjuje sve mere koje su u njemu sadržane.

Odgovorni izvođač radova upisuje odgovarajuće podatke iz plana upravljanja građevinskim otpadom, u skladu sa odredbama podzakonskog akta kojim se uređuje sadržina i način vođenja građevinskog dnevnika.

Takođe, vlasnik građevinskog otpada privremeno skladišti otpad na gradilištu na kome je nastao, do završetka građevinskih radova, a najkasnije do podnošenja zahteva za izdavanje upotrebne dozvole, u skladu sa Planom upravljanja građevinskim otpadom.

Ako u toku izvođenja radova nastane opasan otpad, za čije postojanje se nije znalo u vreme sačinjavanja Plana upravljanja građevinskim otpadom, izvođač i stručni nadzor obustavljaju radove i o toj činjenici obaveštavaju investitora, građevinskog inspektora i inspektora nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Ministar je ukazao i da se ponovna upotreba opasnog građevinskog otpada kao građevinskog materijala, po završenom procesu dekontaminacije, uređuje posebnim propisima o upravljanju otpadom i stavljanju određenih proizvoda na tržište, a ako se taj građevinski materijal koristi za izgradnju objekata, to će biti posebno navedeno u tehničkoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev za izdavanje odgovarajućeg upravnog akta pred nadležnim organom.

Fizička i pravna lica, koja imaju prava i obaveze po ovom Pravilniku, imaju rok od šest meseci da svoje poslovanje usklade sa ovim dokumentom.

"Upravljanje otpadom ključni je element cirkularne ekonomije,. Pravilnik nam je veoma važan jer detaljno propisuje obaveze investitora i svih drugih učesnika u postupku izgradnje ili rušenja objekta, među kojima je bilo mnogo onih koji o otpadu nisu vodili računa. Nedopustivo je da se građevinski otpad odlaže kako kome padne na pamet, jer se time ozbiljno ugrožava životna sredina. Tome ćemo sada stati na put", poručio je ministar Vesić.

Kurir.rs

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Ministar Vesić pred kamerama Kurira otkrio značaj posete Erdogana Beogradu  Kurir televizija