UMRO BRITANSKI GENERAL MAJK DŽEKSON: Prvi komandant Kfora i potpisnik Kumanovskog sporazuma gadno se posvađao s Veslijem Klarkom zbog Kosova pa odbio naređenje

Ostao je upamćen zbog sukoba sa američkim vrhovnim komandantom Nato snaga u Evropi generalom Veslijem Klarkom, jer, kako je rekao – nije želeo da započne "Treći svetski rat"

Youtube printscreeen

Bivši načelnik Generalštaba britanske vojske general Majk Džekson - prvi komandant Kfora na Kosovu i potpisnik Kumanovskog sporazuma, preminuo je u 80. godini.

Preuzeo je komandu nad Kforom 1999. godine posle okončanog NATO bombardovanja SR Jugoslavije. 

Ostao je upamćen zbog sukoba sa američkim vrhovnim komandantom Nato snaga u Evropi generalom Veslijem Klarkom, jer, kako je rekao – nije želeo da započne "Treći svetski rat".

Profimedia 

Kad mu je naređeno da presretne ruske snage na prištinskom aerodromu nakon što su ušle na Kosovo bez saglasnosti Nato, general Džekson je to odbio. "Neću da započinjem Treći svetski rat umesto vas", rekao je Klarku.

Džekson je bio načelnik Generalštaba britanske vojske od 2003. do 2006. godine, a predvodio je vojsku tokom rata u Iraku.

Kurir.rs/Kosovo online