Šta krije soba Branislava Nušića? Velika izložba u Beogradu povodom obeležavaja 160 godina od njegovog rođenja i veka od publikovanja "Autobiografije"

Legat Branislava Nušića čuva se u Muzeju grada Beograda, kao poklon njegove ćerke Gite Predić – Nušić od 1958. godine. Sadrži 490 predmeta koji su zatekli nakon njegove smrti

Printscreen, Kulturno nasleđe Srbije

Muzej grada Beograda i Narodno pozorište u Beogradu obeležavaju 160 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od objavljivanja njegove "Autobiografije" izložbom „Branislav Nušić: slučaj jedne sobe, Legat u Muzeju grada Beograda“. Izložba će biti otvorena od 21. oktobra, u Foajeu treće galerije Narodnog pozorišta u Beogradu.

Promo 


Legat Branislava Nušića čuva se u Muzeju grada Beograda, kao poklon njegove ćerke Gite Predić – Nušić od 1958. godine. Sadrži 490 predmeta, odnosno predmete koji su bili zatečeni u Nušićevoj radnoj sobi prilikom primopredaje – predmeti primenjene i likovne umetnosti, fotografije, rukopisi, dokumenta, prepiska, ordenje i lični predmeti pisca. Legat pruža jedinstven uvid u intimni prostor u kome je Nušić boravio i stvarao, a na osnovu sačuvanih fotografija radne sobe moguće je rekonstruisati njen izgled.

Kurir  Tužna subina velikog pisca Branislava Nušića


Branislav Nušić (1864 – 1938) je jedan od najplodnijih srpskih književnika koji je delovao krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka. Ostvario se u gotovo svim književnim rodovima. Obeležio je srpsko dramsko stvaralaštvo toga perioda izgradivši važan i često prikazivan teatarski program, aktuelan do danas. Bio je dramaturg i zastupnik upravnika, a onda upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, upravnik i osnivač Narodnog pozorišta u Skoplju, upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu. Bavio se novinarstvom, uređivao je Pozorišni list, pisao je za rubriku Iz beogradskog života u Politici i bio saradnik u mnogim drugim novinama. Na njegovu inicijativu u Beogradu je osnovano Udruženje prijatelja lepe umetnosti Cvijeta Zuzorić, a bio je i osnivač Udruženja jugoslovenskih dramskih autora. Radio je u Ministarstvu spoljnih poslova, u srpskom Konzulatu u Skoplju i Bitolju, bio je vicekonzul u Prištini i srpski konzul u Solunu i Serezu. Godine 1933. izabran je za redovnog člana Srpske kraljevske akademije.

Printscreen, Kulturno nasleđe Srbije  Nusić i njegova Žanka


Najpoznatiji je po svojim mnogobrojnim komedijama. Pre Gospođe ministarke (1929), Nušić je napisao više istorijskih drama i drama iz građanskog života, dok je na području komedije, koju je dalje negovao, pokazao interesovanje za žanrove koji dotad nisu bili zastupljeni u njegovom stvaralaštvu. Gospođa ministarka je jedno od najkarakterističnijih dela za njegov komediografski postupak, pa i za čitavo njegovo stvaralaštvo. Ovo delo je bilo i ostalo simbol njegovog humora i veštine građenja likova koji definišu jedan mentalitet i tu je ostavio pečat svoje društvene kritike. Nakon ove, usledio je niz komedija koje i danas predstavljaju znamenje pozorišnih scena - Mister Dolar (1932), Beograd nekad i sad (1933), Ožalošćena porodica (1934), Ujež (1936), Dr (1936). Nušićevo poslednje dovršeno scensko delo, komedija Pokojnik (1937), dobilo je nepodeljena priznanja i pozitivne ocene kritike. Godinu dana posle Nušićeve smrti, Narodno pozorište u Beogradu je u znak sećanja na pisca prikazalo jedan čin njegove nedovršene komedije Vlast.

Promo  Palakatt


Izložba će biti prilagođena osobama sa oštećenjem sluha i osobama sa oštećenjem vida.

Branislav Nušić - slučaj jedne sobe
Legat u Muzeju grada Beograda

21 – 31. oktobra 2024.

Narodno pozorište u Beogradu
Dositejeva 2  
(ulaz u Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu)