PUTIN FORMIRA "SPECIJALNI BURJATSKI BATALJON" Hiljade Kimovih vojnika stiže na ukrajinsko ratište, već dobili zadatak, otkriveno gde ih tačno šalju!

Ruski i ukrajinski izvori su ranije izvestili o pogibiji šest severnokorejskih vojnika u Donbasu

Shutterstock, EPA Vladimir Smirnov Sputnik

Ruski predsednik Vladimir Putin i Rusija suočavaju se s velikim nedostatkom vojnika na prvim linijama u ratu s Ukrajinom, a teški gubici, odnosno veliki broj mrtvih i ranjenih naveo ih je na to da okupe bataljon severnokorejskih državljana koji će im pomoći u borbi u Kursku.

Kako prenosi Newsweek, pozivajući se na ukrajinsku novinsku kuću LIGA odnosno njene obaveštajne izvore, Moskva će svoje redove popuniti vojnicima koje je poslao severnokorejski vođa Kim Džong Un.

Snage bi naknadno mogle da budu uključene u borbu u jugozapadnim regijama zemlje, gde se Rusija još uvek bori protiv ukrajinskog prodora koji je započet 6. avgusta.

Iako Putin čini sve što je moguće kako bi odgodio i izbegao donošenje odluke o sprovođenju novog talasa mobilizacije na teritoriji Ruske Federacije, svakodnevni veliki gubici u vojnoj opremi i ljudstvu primorali su Ruse na prisilnu mobilizaciju i jednokratno plaćanje za vojnike.

Tako će Severnokorejci činiti deo "Specijalnog Burjatskog bataljona", koji je organizovan unutar 11. posebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Rusije. Bataljon bi trebao da uključuje do 3.000 severnokorejskih vojnika, koji se trenutno snabdevaju lakim naoružanjem i municijom.

Trebalo bi da budu raspoređeni u blizini Sudže i Kurska, blizu ukrajinske granice, a time se potvrđuju ranije izjave portparola Ministarstva odbrane SAD Patrika Rajdera, koji je rekao da bi Severnokorejci mogli da postanu "topovsko meso" u Ukrajini.

- Vidimo sve veće savezništvo između Rusije i Severne Koreje. Ovde se više ne radi samo o prenosu oružja, radi se o prebacivanju ljudi iz Severne Koreje u okupacione vojne snage - komentarisao je ranije ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Newsweek.

EPA Gavriil Grigorov Sputnik 

Dana 3. oktobra, ukrajinski i ruski izvori vesti izvestili su da je šest severnokorejskih vojnika poginulo na frontu u blizini Donjecka, a južnokorejski zvaničnici tvrde da će dalje premeštanje trupa biti "vrlo verovatno s obzirom na razvoj vojnih odnosa dve zemlje".

- Putin čini sve da odloži i izbegne odluku o sprovođenju novog punopravnog talasa mobilizacije na teritoriji Ruske Federacije - rekao je izvor Kyiv Post-a iz ukrajinske vojno-obaveštajne službe (HUR).

Ranije je LIGA.net, pozivajući se na izvore ukrajinske vojno-obaveštajne službe (HUR), izvestio da se severnokorejski vojnici obučavaju da budu raspoređeni u ratu u Ukrajini.

EPA Alexander Shcherbak Sputnik 

"Vašington post" je ranije objavio da je hiljade severnokorejskih pešadinaca na obuci u Rusiji, sa mogućnošću da budu poslati u Ukrajinu do kraja 2024. godine.

Ukrajinski vojni oficir sa pozivnim znakom "Aleks" izrazio je skepticizam u pogledu efikasnosti Severnokorejaca, opisujući njihovu vojsku kao zastarelu i loše opremljenu.

On je spekulisao da će njihova uloga verovatno uključivati operacije visokog rizika, čiji je cilj smanjenje pritiska na ruske snage.

EPA/KCNA, screenshot X/KyivPost, screenshot X/samkimreports 

Ruski lider Vladimir Putin podneo je u ponedeljak Državnoj dumi nacrt zakona o ratifikaciji sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje.

Ključna odredba u članu 4 sporazuma kaže da ako Rusija ili Severna Koreja budu napadnute i uđu u ratno stanje, druga strana će pružiti vojnu i drugu pomoć koristeći sva raspoloživa sredstva, u skladu sa članom 51 Povelje UN i zakonima oba naroda.

Ugovor će stupiti na snagu kada obe zemlje razmene dokumente o ratifikaciji.

Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su sporazum 19. juna tokom Putinove posete Severnoj Koreji, a tekst je kasnije objavila Severnokorejska centralna telegrafska agencija.

Zapadni izvori navode da Severna Koreja isporučuje milione artiljerijskih granata Rusiji za njen rat sa Ukrajinom. Pored toga, severnokorejski vojni inženjeri i osoblje navodno pomažu ruskim snagama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je 14. oktobra da Severna Koreja ne samo da šalje oružje već i raspoređuje svoje građane da se bore zajedno sa ruskim trupama.

(Kurir.rs/Kyiv Post/Newsweek/Preneo: V.M.)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva" Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni!  Kurir televizija