"Gospoda iz velegrada hoće sve domaće, a prstom ne mrdaju" Leskovčanka otkrila kako realno izgleda život na selu: Dan počinje zorom u 4 sata, a onda...

Žena koja živi u selu na jugu Srbije ispričala nam je koje sve poslove žena obavlja na selu

Shutterstock, Ilustracija

Međunarodni dan žena sa sela obeležan je 15. oktobra kao prilika da se oda počast i prepozna uloga žena u ruralnim područjima širom sveta. Mnoge od tih žena se suočavaju sa izazovima kao što su nedostatak pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i ekonomskim resursima. Ovim povodom razgovarali smosa ženom koja živi u selu nadomak Leskovca koja nam je ispričala kako izgleda život žene na selu i koje sve poslove obavlja.

Iako posle perioda korone mnogi građani teže povratku na selo i masovno kupuju kuće i vikendice u ruralim sredinama, mnogi od njih se ne uklope u taj način života. Prema rečima meštana sela u Jablaničkom okrugu, mnogi građani koji su došli ovde hteli su da obrađuju bašte, njive i vinograde, a da o tome ništa nisu znali, nego su od komšija očekivali da im pomognu u svemu tome. Neki su rado izlazili u susret i pomagali im u obavljanju poljoprivrednih poslova bez ikakve nadoknade, ali pojedini građani su očekivali sve na gotovo, a da prstom ne mrdnu.

Shutterstock, Ilustracija 

Ovo za Kurir priča Leskovčanka Zorica K, kojoj su se u komšiluk doselili Beograđani i Nišlije.

- Gospoda iz velegrada kupila je seosko imanje, renovirala kuće i htela da obrađuje zemlju, ali to nije baš tako lako. Lako ćeš ti da renoviraš kuću jer imaš para i platiš majstore, ali ta kuća treba da se održava. Seoska kuća sa avlijom je rupa bez dna. Bilo nam je drago što su došli novi ljudi i što nam sredina ne umire, ali da radimo i njihove poslove to nismo planirali. Muž je izlazio u susret, pomogao u renoviranju, ja im napravila baštu, ali nisam imala u planu da je održavam, berem voće i samo im dam kad dođu. To su očekivali. Ta bašta treba da se uredi, očisti, posadi, održava, zaliva i na kraju kad se ubere paprika, paradajz, krastavac, iseče kupus, izvadi krompir onda treba da se okopa, očisti i spremi zemljište za zimu. Taj posao traje danima i njih obavlja žena - nabraja Leskovčanka i dodaje:

Shutterstock 

- Ovde se ustaje u šest ujutru najkasnije u jesen, leti to bude i u četiri ako se ide u vinograd da se radi. Žena koja nija zaposlena, obavlja kućne poslove, priprema doručak, ručak i večeru za celu porodicu. Na sve to sada pripremamo i zimnicu. Naše porodice su velike pa se i priprema na veliko po nekoliko dana. Uskoro će i svinjokolj. Pored toga žena radi i poljoprivredu, pomogne rodbini ili komšijama kako bi sutradan njoj neko od njih pomogao i što je najbitnije brine o porodici. Odgovornost je velika. Na kraju dana kad pogledaš ispada kao da ništa nisi uradio, jer se ništa od toga ne vidi, ali žena je u mnogim kućama u ovim krajevima stub kuće. Građani to ne znaju i nemaju predstavu o tome dok ne dođu i ne vide.

RINA 

- Neki se i razočaraju kad dođu i vide kako izgleda zapravo život na selu. Nije lako, ali onaj ko voli sve to i uživa u prirodi s osmehom završava sve obaveze. Žene su ovde pozitivne i nasmejane iako rade po ceo dan. Čovek navikne na taj ritam, a kad dođe zima usedimo se, bude nam čudno i neobično. Dan nikako da prođe... Doseljenicima bude čudan naš način života, kažu da ih smaramo poslovima i našim pričama, da su oni tu došli da odmaraju a ne nas da slušaju, a opet hoće da imaju sve domaće proizvode, epa ne može tako! Neka se raspitaju i otvore četvore oči pre nego što reše da dođu na selo i neka vide kako realno izgleda život ovde i ko obavlja koje poslove.

This browser does not support the video element.

RAJKO VARIJANATA TRAŽI SVOJU MILKU: Nema udavača za život na selu (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija