POTPISAN UGOVOR O SOLARNIM ELEKTRANAMA Vučić: Ovo je struja koja pripada ovoj zemlji, uštedećemo 120 miliona evra godišnje! Ovo je za nas fantastično rešenje!

Predsednik Vučić na ceremoniji potpisivanja Ugovora za samobalansirane solarne elektrane: Mnogo sam srećan i mnogo sam zahvalan! Veliko hvala svima na velikom trudu i radu, kazao je Vučić da će ovo biti ozbiljna injekcija za najsiromašnije opštine poput Zaječara, Negotina, Blaca, Bujanovca...

Pink

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u podne s predstavnicima konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Nakon sastanka potpisan je Ugovor za realizaciju Projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 MWAC / 1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 MW / 400 MWh.

Obraćanje predsednika Vučića: Ovo je struja koja pripada ovoj zemlji

- Veoma sam zadovoljan iz nekoliko razloga... Ovo je deo najvažnijeg posla koji moramo da završimo pre 2027. godine, a tiče se energetske sigurnosti i bezbednosti da imamo struju- rekao je Vučić 

- Želim da ljudi znaju da mi godišnje potrošimo 34 teravata struje, od toga izgubimo 4 na mreži, zaszarele mreže, neulaganja u stubove, vodevode, sve što nismo radili u proteklih 60-70 godina... Nije svaki dan sunčan ali procena je da ćemo moći da proizvedemo taman onoliko koliko godišnje uvezemo - kazao je on rekavši da smo završili termo-blok B3 na Kostolcu i biće uskoro na mreži. 

- Procena je da ćemo moći da proizvedemo 1,6 ili 1,8 teravata. To je neverovatno važno za naš sistem jer je to taman onoliko struje koliko godišnje uvezemo, i obično je uvezemo kad je skupa i najtraženija na tržištu. Prvi put ulažemo u obnovljivu energiju koja ostaje nama, ovo ne ide na tržište osim ako mi ne želimo, ovo je struja koja pripada našoj zemlji, koja pripada građanima naše zemlje... Ovo je za nas jedno brzo rešenje koja nam zamenjuje deo Bistrice..., dodao je predsednik.

- Za vreme trajanja projekta od 30 godina moći ćemo da uštedimo, gledano po današnjim cenama struje, negde oko 3,6 milijardi evra, to je 120 miliona godišnje, mi mislimo da će to biti mnogo više jer će cena struje drastično da skače ne kod nas već u celom svetu, kazao je Vučić.

Pink 

- Ovo je struja koja pripada ovoj zemlji, građanima ove zemlje, uštedećemo 120 miliona evra godišnje!, naglasio je Vučić ukazavši na trošak za uvezenu struju ali i činjenicu da će struja biti sve skuplja kako zbog punjača za električne automobile kao i zbog veštačke inteligencije.

- Ovo je naš način da garantujemo našu budućnost i budućnost za našu decu, kazao je Vučić rekavši da zapamtimo njegove reči da će za 5 godina nastati katastrofa kad je reč o potražnji za strujom u našem regionu. 

Dodao je i da će ovo biti velika stvar za sve naše kompanije koje izvoze u Evropu i SAD jer će plaćati mnogo manje takse pošto će imati sertifikat da su njihovi proizvodi proizvedeni zelenom energijom. Vučić je dodao i da država planira da otkupi deo vetroparkova u privatnim rukama.

Ukazao je i na značaj povećanja odnosa zelene energije u odnosu na fosilne izvore što će doprineti čistijem vazduhu, čistijoj okolini.

- Mnogo sam srećan i mnogo sam zahvalan! Veliko hvala svima na velikom trudu i radu, kazao je Vučić da će ovo biti ozbiljna injekcija za najsiromašnije opštine poput Zaječara, Negotina, Blaca, Bujanovca... 

Biće ovo ozbiljna injekcija za slabije razvijene opštine u Srbiji

Veoma sam zadovoljan što danas prisustvujemo potpisivanju ovog ugovora, koji je deo najvažnijeg posla koji moramo da završimo pre 2027. godine, a tiče se energetske bezbednosti i sigurnosti i mogućnosti da imamo struju u vremenima koja dolaze.

Pokušaćemo na svaki način da dodatno privučemo investitore, da uđemo u korak sa modernim vremenima i da dobro razumemo šta nas čeka u budućnosti, ne samo u sferi energije. Ovi pregovori traju dugo i nije lako doći do svega do čega smo došli. Biće ozbiljna injekcija za slabije razvijene opštine u Srbiji.

Želim da se zahvalim svim ljudima koji su vredno radili na ovome, jer to ozbiljno pomaže Srbiji da napreduje i da sa izvesnom smirenošću i sigurnošću gleda u budućnost.

Pink 

 U ime Vlade Srbije ugovor je potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, a javnosti se prvi obratio direktor UGT Renewables koji se zahvalio predsedniku Vučiću rekavši da je ovo veliki korak te podsetio da su na tenderu dobili partnerstvo s Vladom Srbije ne samo o energetskoj saradnji nego izgradnji budućnosti.

 - Nije slučajno da su naše vlade nedavno potpisale ugovor o energetskoj saradnji... Ovo je strateška investicija u budućnost Srbije koja je lider u zelenoj energiji širom regiona, kazao je Adam Korteze.

On je dodao da ovo vodi još većem energetskom rastu Srbije koji je već snažan a u okviru ovog projekta biće direktno ubrizgano više stotina miliona dolara. Naglasio je da će američka kompanija pažljivo birati lokalne partnere a da će ovo biti prekretnica i kad je reč o američkim investitorima.

Obraćanje ambasadora Hila

Javnosti su se potom obratili i ambasador Južne Koreje u Srbiji a potom i američki ambasador Kristofer Hil koji je rekao da Srbija čini veliki korak ka energetskoj nezavisnosti ali i čistoj energiji. Hil je rekao da je ovo veliki projekat kojeg će se sećati i deca naše dece.

- Na početku smo nečega ogromnog, velikog i bitnog, kazao je Hil.

Pink 

Javnosti se obratio i direktor Hjundai indžiniringa koji je rekao da mu je velika čast da danas tu stoji te se zahvalio predsedniku Vučiću i svim institucijama koje su omogućile ovu prekretnicu. Podsetio je da je Hjundai indžiniring prvi put u Srbiji te kazao da su kao strateški partner spremni da izgrade skup solarnih elektrana čim se odredi najpovoljnija lokacija a da se potom te elektrane predaju u državno vlasništvo. 

Direktor Hju San-song je rekao da će ovo što će se desiti u Srbiji biti najveći projekat ove vrste u Evropi a iz korena će promeniti energetski portfolio Srbije. 

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Aleksandar Vučić  Kurir

SOLARNE ELEKTRANE ZA 6 OPŠTINA

Sporazumom je predviđena izgradnja solarnih elektrana na teritorijama opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac.

Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje ovih elektroenergetskih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

Iz vlade su naveli da će se solarne elektrane sastojati od fotonaponskih panela, nosača solarnih panela sa sistemima za praćenje kretanja sunca, tzv. trakeri, baterijskih sistema za skladištenje električne energije, kao i pripadajuće niskonaponske, srednjenaponske i visokonaponske opreme.
Ovim projektom, kako je navedeno u saopštenju Vlade Srbije, ostvaruju se ciljevi energetske tranzicije i ispunjavaju međunarodne obaveze, a biće eliminisana potreba za uvozom električne energije i osigurano dugoročno snabdevanje potrošača po ekonomski pristupačnim cenama.
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić i podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez potpisali su u septembru u Vašingtonu Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD.

Kurir.rs