Nikolina među najistaknutijim naučnicima sveta! Ispričala sve o svom istraživanju za Kurir televiziju: Tema je bila efekat duvanskog dima!

Shutterstock

Nikolina Kastratović, mlada istraživačica sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, ponosno je stala rame uz rame sa najistaknutijim svetskim naučnicima osvojivši prestižno priznanje “Young Talents”.

Ovo priznanje, osim za karijeru mlade naučnice, predstavlja i veliki korak napred za srpsku naučnu zajednicu na svetskoj sceni.

- Nagradu smo dobili za rad na temu efekti duvanskog dima i aerosola elektronskih uređaja za isporuku nikotina na regenerativni potencijal mezenhiminih matičnih ćelija izolovanih iz periodontalnog ligamenta. Naši rezultati su dobili i to priznanje, tako da mi je mnogo drago što je naš trud zapravo verifikovan i valorizovan od strane tako velike institucije i što smo dobili podršku fakulteta za rad na ovu temu.

This browser does not support the video element.

Nikolina među najistaknutijim naučnicima sveta!   Kurir televizija

Rezultati mlade naučnice jasno pokazuju da duvanski dim cigareta drastično smanjuje regenerativni potencijal matičnih ćelija, dok uređaje koji emitoju aerosol umesto dima imaju znatno blaži negativan uticaj.

Njeno istraživanje i zazvalo je veliku pažnju međunarodnih stručnjaka iz oblasti toksikologije i medicinskih istraživanja.

- Pa ovo zapravo mnogo znači, iz razloga što možemo da budemo opravdano u konkurenciji sa drugim značajnim naučnim institucijama, ne samo iz Evrope nego i sveta, da možemo da stanemo rame uz rame uz njih i da pokažemo da i mi možemo biti nosioci brojnih projekata.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kineska vežba za zdravlje koja se radi sedeći  TikTok/ aydruzhaev