FRANCUSKA UVELA NOVU ZABRANU IZRAELU! Produbljen sukob između Makrona i Netanjahua!

Zabrana je poslednja u nizu kao deo diplomatskog sukoba između Makrona i Netanjahua

AP Julia Nikhinson, EPA Benoit Tessier Pool

Odluka o zabrani Izraelu da učestvuje na sajmu naoružanja u Francuskoj, deo je produbljenog sukoba između francuskog predsednika Emanuela Makrona i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Francuska je zabranila izraelskim vojnim kompanijama da izlažu na sajmu naoružanja koji se održava u Parizu.

U pitanju je zabrana za učešće na "Euronaval Trade Show", koji će se održati početkom novembra, izjavila je neimenovana osoba upoznata sa događajem iz prve ruke, za list Politiko.

Izraelskoj delegaciji biće dozvoljeno da prisustvuje događaju, ali kompanijama neće biti dozvoljeno da sklapaju ugovore niti će moći da prezentuju svoje proizvode, dodao je izvor pod uslovom anonimnosti.

Ova zabrana je poslednja u nizu diplomatskih incidenata između predsednika Francuske Emanuela Makrona i premijera Izraela Benjamina Netanjahua, i dolazi zbog toga što je Izrael pojačao svoje raketne i vazdušne udare na Pojas Gaze i Liban.

Kako je preneo "Volstrit džurnal", odluka o zabrani je doneta u utorak. Ovo je drugi put za nekoliko meseci da je izraelskim odbrambenim kompanijama zabranjeno da učestvuju na sajmovima nauružanja u Francuskoj. 

EPA Benoit Tessier Pool 

Tokom juna meseca, Pariz im je zabranio da učestvuju na događaju Eurosatory - jednom od najvećih svetskih sajmova naoružanja kada je u pitanju kopnena vojska. 

"Euronaval" je jedan od najvećih sajmova naporužanja fokusiran na vojnu tehnologiju kada je mornarica u pitanju i održaće se od 4. do 7. novembra na periferiji Pariza. Na njemu će biti predstavljene vodeće kompanije, poput BAE Systems, Naval Group, Fincantieri i KNDS.

AP Julia Nikhinson 

Prema zvaničnom vebsajtu sajma, sedam izraelskih vojnih proizvođača bi trebalo da predstavi svoju tehniku, poput Rafaela, Elbit sistema i Izraelske avionske i svemirske industrije.

Tokom proteklih nedelja, Makron je apelovao na ostale zemlje da ne isporučuju dodatno oružje Izraelu ukoliko je predviđeno da se to oružje koristi tokom aktuelnih sukoba u Pojasu Gaze i Libanu.

On je rekao iza zatvorenih vrata u utorak, "da Benjamin Netanjahu ne bi trebalo da ignoriše odluke Ujedinjenih nacija, jer je i njegova zemlja stvorena zahvaljujući odlukama UN."

(Kurir.rs/Politico/Preneo: V.M.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"MAKRON NASTOJI DA ODBLOKIRA PUT SRBIJE U EU" Stanković otkrio: Evo zbog čega predsednik Francuske pokušava da nas približi Evropi  Kurir televizija