NASTAVLJAJU S JEDNOSTRANIM POTEZIMA: Priština ponovo preti otvaranjem mosta na Ibru

Kurti hoće da na etničkom čišćenju Srba i mržnji prema njima dobije izbore, ocena je sagovornika Kurira

Kurir

Priština s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na čelu nastavlja s jednostranim potezima, pa tako najavljuje i otvaranje mosta na Ibru nakon izbora koji se održavaju u februaru uprkos upozorenjima međunarodne zajednice da to pitanje treba da se rešava putem dijaloga. To je samo još jedan u nizu poteza koji treba da natera Srbe da odu s KiM, ocena je sagovornika Kurira.

Naime, bivši gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri kazao je da će most na Ibru, koji deli severni i južni deo grada, biti otvoren posle izbora.

Youtube Printscreen 

"Po završetku izbornog procesa, posle 5. februara, most će biti otvoren. Bez ikakvih problema", kazao je Bahtiri za portal Klan Kosova i najavio saradnju sa Kforom i ostalim institucijama.

"Situacija se popravlja, normalna je, nema problema, severni deo možete obići normalno kao i južni", naveo je on.

Ova najava dolazi uprkos činjenici da se otvaranju mosta protivi većinsko srpsko stanovništvo, ali i zapadne zemlje koje pozivaju Prištinu na koordinaciju.

Nov teror

Kako za Kurir ocenjuje nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, ovo je samo još jedan u nizu poteza kojim Priština, s Kurtijem na čelu, pokušava da etnički očisti KiM od Srba.

Beta Saša Đorđević 

"I Bahtiri i Kurti pokazuju svoju otvorenu i neskrivenu čežnju za stvaranjem etnički čistog Kosova po modelu svojih zapadnih suseda, mislim na Hrvatsku, koja je to već uradila. A Kurti sada ima poseban motiv imajući u vidu da su pred njim izbori, a kako nema ni privredu ni ekonomiju niti bilo kakvu vrstu prosperiteta da ponudi, kao i činjenicu da se mladi iseljavaju s Kosova, želi da na histeriji, etničkom čišćenju Srba i mržnji prema njima dobije izbore, pa izmišlja nove terore", kaže Ivanović.

Peter Stano: O ukidanju mera ne odlučuju ni Kurti ni Kosovo

Portparol EU Peter Stano poručio je da o ukidanju kaznenih mera EU, što je zatražio Aljbin Kurti tokom boravka u Berlinu, ne odlučuje ni on ni tzv. država Kosovo, već da o tome odluku treba da donesu zemlje članice EU.

"Da li će mere biti ukinute ili ne, to je odluka koju moraju da donesu države članice", naglasio je Stano i ukazao da se o tom pitanju i dalje vode razgovori između država članica.

Kako napominje, Albanci već uveliko paradiraju kroz severnu Mitrovicu, zatvaraju Srbe po zatvorima, a policija ih tuče bez razloga.

"Možemo očekivati do izbora intenziviranje maltretiranja i ugrožavanja Srba na Kosovu koji ionako već žive kao u nekom getu ograđeni bodljikavom žicom, dok međunarodna zajednica ćutke sve gleda", zaključio je Ivanović.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"KURTI NE SPROVODI TEROR NAD SRBIMA" Opaka debata u studiju Kurira! Marjanović: Šta je onda upucavanje dečaka koji je nosio badjak?  Kurir televizija