Top 5 najboljih brendova na tržištu pametnih telefona: Apple i Samsung su u tesnoj trci, a stiže i kineski as

Apple i Samsung dele po 18% tržišta pametnih telefona, dok Xiaomi zauzima treće mesto sa 14%, prema novom izveštaju Canalys-a o globalnom tržištu za treći kvartal 2024

Shutterstock

Apple i Samsung su u stalnoj trci za udeo na tržištu, a nakon što su obe kompanije nedavno predstavile svoje glavne uređaje – iPhone 16 seriju i novu Galaxy Z seriju – sada su gotovo izjednačene u pogledu udela na tržištu mobilnih telefona.

Prema novom izveštaju analitičke kompanije Canalys koja se bavi tehnologijom, Apple i Samsung su zabeležili tržišni udeo od po 18% u trećem kvartalu 2024, ali je Samsung ipak zadržao prvo mesto. Iza njih, Xiaomi je zauzeo solidno treće mesto sa 14% udela na tržištu, dok su Oppo i vivo završili u prvih pet, svaka sa po 9%.

Phone Arena 

„Apple je postigao svoj najveći obim prodaje do sada u trećem kvartalu i nikada nije bio bliži preuzimanju globalnog tržišta pametnih telefona nego što je u ovom trenutku. Konstantno velika potražnja za iPhone 15 serijom, zajedno sa starijim Apple modelima, odigrala je ključnu ulogu u njegovom uspehu tokom trećeg tromesečja. Prelazak tržišta na premijum uređaje, u kombinaciji sa obnovom uređaja kupljenih tokom pandemije, pogoduje Apple-u, posebno u njegovim najjačim regionima kao što su Severna Amerika i Evropa.“

Obe marke su zauzele po 18% tržišta i praktično vode mrtvu trci, dok im Xiaomi diše za vratom

Pored toga, čini se da je Apple-ova poboljšana diversifikacija proizvoda odigrala ključnu ulogu u smanjenju vremena isporuke. Iako je iPhone 16 imao mlak početak, očekuje se da će ojačati Apple-ov učinak kako se 2024. bliži kraju i da će taj zamah preneti u prvu polovinu 2025. godine. Ovo je posebno važno jer Apple Intelligence napreduje i stiže na nova tržišta i dodaje podršku za više jezika.

Phone Arena 

Sve u svemu, iPhone 16 serija nije značajno promenila stanje u trećem kvartalu, budući da je bila dostupna na tržištu samo tri dana. Međutim, Apple bi mogao preuzeti vođstvo od Samsunga u četvrtom kvartalu kada se počnu osećati pravi efekti lansiranja nove iPhone 16 serije telefona.

S druge strane, biće zanimljivo videti kako će Xiaomi proći u četvrtom kvartalu. Kompanija je upravo lansirala Redmi Note 14 seriju u Kini i priprema se za lansiranje Xiaomi 15 serije na svom matičnom tržištu. Globalno premijera će se desiti verovatno uskoro.

Xiaomi 

Ono što je očigledno iz ove najnovije analize je da se jaz među prvih pet proizvođača pametnih telefona smanjuje, što čini konkurenciju oštrijom nego ikad. Ipak, iako situacija izgleda obećavajuće, potražnja je i dalje nestabilna, dok se kompanije suočavaju sa globalnim izazovima u generisanju potražnje i izazovima regulatornih prepreka.

S druge strane, druge agencije koje se bave istraživanjem tržišta, sugerišu da bi Apple mogao postati najveći svetski proizvođač telefona do 2025. godine. Ovaj potencijalni skok verovatno će biti podstaknut predstojećim iPhone SE 4 modelom 2025. godine, koji se očekuje po pristupačnoj ceni od 499 dolara, zajedno sa efektom kontinuiranim isporukama starijih iPhone modela na tržištima u razvoju, poput Indije.

Izvor:  PhoneArena/Benchmark/Kurir/Darko Mulic