Kreativni centar na Sajmu knjiga u Frankfurtu: Biće predstavljeni brojni noviteti koji su prevedeni na mnogobrojne svetske jezike

Izdanja Kreativnog centra prevedena su na brojne jezike i objavljena u dvadesetak zemalja – od Engleske do Južne Koreje. Svuda su naišla na odličan prijem kod čitalaca. Kada je reč o našim najprodavanijim izdanjima u svetu, knjiga "Seks za početnike" je najpopularnija i prevedena je na dvadeset šest jezika.

Kreativni centar

I ove godine će urednici Kreativnog centra na najvećoj i najznačajnijoj izdavačkoj manifestaciji na svetu – Sajmu knjiga u Frankfurtu – razmeniti iskustva i utiske s mnogobrojnim izdavačima i predstaviti novine iz sopstvene produkcije. Prisustvo na ovom sajmu prilika je i za ponovni susret s brojnim poslovnim partnerima s kojima je Kreativni centar ostvario kontakt na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji, koji se održava svakog proleća.

Kreativni centar 

Izdanja Kreativnog centra prevedena su na brojne jezike i objavljena u dvadesetak zemalja – od Engleske do Južne Koreje. Svuda su naišla na odličan prijem kod čitalaca. Kada je reč o našim najprodavanijim izdanjima u svetu, knjiga Seks za početnike je najpopularnija i prevedena je na dvadeset šest jezika. Put u svet pronašle su i knjige iz edicije Šta sve Ana zna…, veliki hit Knjiga za svaku devojčicu (prevedena na dvadeset i dva jezika), ali i mnogi drugi naslovi.

Izuzetan uspeh poslednjih godina doživeo je i roman Jasminke Petrović Leto kada sam naučila da letim, koji je dosad preveden na makedonski, lužičkosrpski, nemački, italijanski i bugarski, a u planu su i prevodi na španski i slovenački. U Nemačkoj je, nakon izdanja u tvrdom povezu, u pripremi i školsko izdanje. Leto je bez jezičke adaptacije objavljeno i u Hrvatskoj u septembru
ove godine, u izdanju izdavačke kuće Jesenski i Turk.

Kreativni centar 

Stranim izdavačima Kreativni centar predstaviće nekoliko novih izdanja

U oblasti popularne nauke novitet je Naučni kuvar autorke Zorane Kurbalije Novičić, namenjen deci i roditeljima, koji kuhinju pretvara u kućnu laboratoriju. Ova zanimljiva knjiga sadrži recepte za spremanje veoma ukusnih jela i uputstva za istraživanje naučnih pojava s kojima se možemo sresti u kuhinji. Autorka knjige, doktor bioloških nauka, navodi kako je Naučni kuvar nastao kao spoj naučnog znanja, bogatog iskustva u naučnoj komunikaciji i izazova trostrukog roditeljstva. Izdanja Kreativnog centra iz oblasti popularne nauke do sada su imala veliki uspeh u svetu – Mali kućni ogledi prevedeni su na sedam jezika, a prava za knjige iz edicije za predškolce Saznaj i probaj prodata su u deset zemalja!

Kreativni centar 

Za tinejdžerski roman Petra je stvarno otišla Aleksandra Jovanović je dobila Nagradu Zmajevih dečjih igara ’Rade Obrenović’ za najbolji roman za decu i mlade i Nagradu dečjeg žirija Dositejevo pero. Milica i Petra su najbolje drugarice, ali njihovo prijateljstvo nalazi se pred izazovom jer Petra i njena porodica treba da se presele. Njih dve održavaju kontakt putem poruka i telefonskih razgovora deleći sve što im se dešava – kod kuće, u školi ili sa momcima. Knjiga se našla i u katalogu The White Ravens 2024 Međunarodne biblioteke za decu i mlade u Minhenu, u kojem se preporučuju najbolja dela dečje i omladinske književnosti iz celog sveta! Debitantski roman ove autorke – Crna ptica – takođe se našao u ovom katalogu za 2021. godinu, a od 1993. godine, otkada se objavljuje The White Ravens, izdanja Kreativnog centra našla su se u njemu čak sedam puta!

Kreativni centar 

Početkom 2024. objavljeno je novo izdanje prvog romana Jasminke Petrović Giga pravi more, sada sa ilustracijama Ane Petrović. Antiratna priča o dvojici dečaka pojavila se 1996. godine u nevelikom tiražu, pa nam je veliko zadovoljstvo što će i nove generacije čitalaca širom sveta imati priliku da se upoznaju sa ovim delom i bezvremenskim porukama koje ono nosi.

Stripoterapija autorke i ilustratorke Ane Petrović je kolekcija stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju. Sa društvenih mreža stripovi su pretočeni u štampano izdanje koje sadrži i tekstove psihoterapeutkinje i autorke. Ana Petrović je za Stripoterapiju, koja je osvojila brojne domaće nagrade, priznanje dobila i od Bolonjskog sajma knjiga za decu – Stripoterapija je ovog proleća uvrštena na Neverovatnu policu za knjige među sto odabranih knjiga za decu i mlade iz čitavog sveta!

Kreativni centar 

Novi radni list za učenje engleskog – Easy English 1 – spada među najpopularnije radne materijale za predškolce u prethodnoj godini. Autori su Neda Nedić, profesorka engleskog sa dugogodišnjim iskustvom u radu s decom, i čuveni ilustrator Dušan Pavlić, koji već godinama sarađuje s brojnim domaćim i stranim izdavačima. Na osnovu ovog materijala priređene su i kartice koje pomažu nastavnicima u podučavanju, a u pripremi je i nastavak Easy English 2.

Očekujemo da će Kreativni centar u Frankfurtu odabrati mnogo novih, originalnih i zanimljivih knjiga stranih izdavača, koje će u narednom periodu objaviti i ponuditi svojim čitaocima. Ova manifestacija održava se još od 1949, a prošle godine na njoj je učestvovalo skoro 4.000 izlagača iz 95 zemalja.đ

(Kurir.rs)

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

OTVOREN 18. MEĐUNARODNI PODGORIČKI SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA!  MONDO/Teodora Orlandić i Balša Janković