"NE ŽELIM DA VIDIM SLIKE DECE I ČUVARA KOJE SAM UBIO!" Dečak ubica danas nastavlja da svedoči u sudskom postupku protiv roditelja

Maloletnik koji je odlučio da svedoči protiv roditelja ispričao je da se ne seća u koga je pucao u učionici, a na pitanje da li želi da vidi foto dokumentaciju, odgovorio je da ne želi jer mu "nije prijatno"

Zorana Jevtić, Privatna Arhiva, Petar Aleksić

Dečak ubica koji je 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja škole tokom saslušanja u istrazi odbio je da pogleda foto-dokumentaciju, odnosno slike ubijenih u masakru koji je priznao da je počinio.

Kako Kurir nezvanično saznaja, on je na pretnodnom saslušanju pred Višim sudom u Beogradu izjavio da u potpunosti ostaje pri iskazu koji je tada dao.

 "Nije mi prijatno"

- Nisam video slike posle 3. maja prošle godine - rekao je, prema nezvaničnim informacija, tokom ispitivanja maloletni ubica.
Na pitanje "da li želi da ih pogleda", dao kratak odgovor:
- Ne želim da ih vidim, nije mi prijatno.

Odgovor: Ne sećam se toga

Na konkretno pitanje majke jednog od ubijenih učenika "zbog čega je ubio njeno dete", rekao je da "nije voleo da pomaže drugima".
- Kada ga je suočila sa činjenicama da njen sin ne samo da je bio talentovan i omiljen u društvu, već dete koje je pomagalo svakom ko se obratio za pomoć, uključujući i vršnjaka koji ga je ubio, on je odgovorio: "Ne sećam se toga o čemu pričate" - otkriva sagovornik Kurira detalje svedočenja koje je bilo izuzetno potresno za roditelje ubijene dece.


Svedočenje dečaka-ubice u postupku koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira Kecmanovića zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, odnosno zbog toga što nije obezbedio oružje koje je čuvao u stanu, a iz kog je njegov sin počinio masakr, ali i zbog toga što ga je vodio u streljanu i učio da puca, kao i majke Miljane Kecmanović, čiji je DNK nađen na čauri u učionici u kojoj je pucao u vršnjake, trebalo bi da bude nastavljeno danas. Kao i prethodno suđenje, na kom je dečak počeo svedočenje protiv roditelja, današnje će biti održano u najvećoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu u koju će dečak-ubica u sanitetu u pratnji policije biti prebačen s klinike u kojoj boravi od 3. maja 2023. godine.

Zorana Jevtić  Dečaka ubicu u sanitetu dovode u sud

- Pitanja bi danas trebalo da nastave da mu postavljaju roditelji žrtava. On je na početku prethodnog suđenja odlučio da svedoči protiv roditelja, iako po zakonu kao najbliži srodnik nije bio u obavezi. Tokom svedočenja za sudskom govornicom pravio je duge pauze pre nego što je davao odgovore, koji su najčešće bili kratki, ali konkretni. Svedočeći o majci, rekao je da je ona stalno tražila da bude u svemu najbolji, da se ljutila i vikala kada to nije bio i da je i zbog toga bio ljut na nju. Veoma je važno i to što je rekao da je njeno ponašanje uticalo da učini zlo, ali i to da je kroz odgovore na pitanja naveo da se 3. maj ne bi dogodio da nije imao očeve pištolje - navodi sagovornik Kurira.

Pre zločina, prema sopstvenom priznanju, išao je sa ocem u streljanu i popustio je u školi "jer je bio zaljubljen i nije puno mislio o obavezama".

Uzeo dva pištolja

Podsetimo, u iskazu pri kom je ostao na suđenju, kako je Kurir pisao, opisao je da je 1. maja prošle godine uzeo dva očeva pištolja i stavio ih u školski ranac. Poneo je, kako je naveo, i 92 metka i "planirao sve da ih iskoristi". Priznao je da je planirao da zakasni na prvi čas da bi učenici bili u učionici, ali i da je kada je došao u školu oklevao na trenutak, ali da je onda započeo krvavi pir.
- Dok sam bio u učionici, nisam video u koga pucam. Nisam nikoga prepoznao pre nego što sam povukao oroz. Rečeno mi je da je profesorka ranjena, tako da znam da je bila u učionici, ali je nisam tada prepoznao - rekao je, navodno, maloleni ubica.

Stravično: Pravio plan ubistva i skicu škole

Dečak-ubica je na saslušanju priznao i da je prvi korak u planiranju jezivog masakra bilo "pravljenje skice škole".
- Skicu škole i plan ubistva sam napravio za svojim radnim stolom. Možda dve ili tri nedelje pre samog događaja. To je bio prvi korak u planiranju ubistva. Napravio sam i spisak dece za koju bi mi bilo ok da pucam u njih, ali se spisak popeo na 22 ili 23 imena, pa sam od njega odustao - rekao je u jezivom iskazu dečak-ubica.
Na pitanje da li je pucao više u dečake ili devojčice, on je odgovorio:
- Bilo je... Bilo je svejedno. Iako mi je poznato da ima više pogođenih devojčica.

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

„Dečak ubica iz Ribnikara svedočio kako bi se medijski eksponirao“ – Patolog otkriva razlog šokantne odluke  Kurir televizija