GRAĐEVINSKI INSPEKTOR OSLOBOĐEN KRIVICE ZA PAD MOSTA U OVČAR BANJI: Prethodno mu izrečena kazna zatvora od godinu i po dana

Prema rečima advokata Gorana Stamenića radi se o vrlo kompleksnom i zahtevnom predmetu

printscreen/Instagram/192.rs

ČAČAK – Građevinski inpektor Gradske uprave za inspekcijski nadzor u Čačku Miloš B. prvostepenom odlukom Višeg suda u Čačku jeoslobođen krivice za pad visećeg mosta u Ovčar Banji kada su život izgubile dve, a povređeno 10 osoba.

Viši sud u Čačku je okrivljenog oslobodio krivice u prvostepenom postupku, na šta Više javno tužilaštvo ima pravo žalbe.

Viši sud je u maju ove godine inspektora proglasio krivim i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od godinu i po dana. Apelacioni sud u Kragujevcu je prihvatio žalbu njegovog branioca advokata Gorana Stamenića, pa je slučaj vraćen u Čačak na ponovno odlučivanje.

Podsećamo, u događaju koji se odigrao 13. oktobra 2022. godine, život su izgubile Milena Erić (65) i Ljubica Mijatović (72), a deset osoba je povređeno, svi državljani Republike Srpske. Toga dana u jutarnjim satima grupa hodočasnika iz Zvornika je krenula u posetu manastirima u Srbiji, a u Ovčar Banju su svratili kako bi napravili pauzu i posetili manastire i u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Dva autobusa, sa 115 putnika, su se zaustavila na proširenju uz magistralu, a putnici su se odmah potom uputili ka visećem, pešačkom mostu kako bi prešli Zapadnu Moravu i došli do manastira Nikolje, sa druge strane reke. Sa hodočasnicima je bilo i nekoliko sveštenika. Most je pao kada je na njemu bilo više od 20 ljudi. Sajle koje ga drže, nisu izdržale.

Prema otužnici Višeg javnog tužilaštva u Čačku okrivljenom se stavlja na teret teško delo protiv sigurnosti građana, odnosno da inspekcijski nadzor nije obavio u roku od 15 dana, kako mu je bilo naloženo, kao i da na mostu nije istakao rešenje o zabrani upotrebe.

Odluku iz maja ove godine da inspektora osudi na godinu i po dana zatvora, što je ispod zakonskog minimuma, predsedavajući Većem Višeg suda sudija Saša Mitrović je obrazložio činjenicama da uvažava najveći deo argumentacije odbrane, ali i drugu stranu na kojoj su dve stradale osobe. Dvoumeći se oko izricanja visine kazne sudija je tada smatrao da je inspektor odgovoran, ali da nije najodgovorniji. Za delo koje Više javno tužilaštvo inspektoru stavlja na teret, predviđena je zatvorska kazna od dve do 12 godina.

Na majsku odluku čačanskog suda, Apelacionom u Kragujevcu svi su se žalili, iz Tužilaštva su tražili da se dosuđena kazna poveća, a okrivljeni i njegov branilac da se presuda ukine. Apelacija je uz ukidanje osuđujuće presude inspektoru, ceo slučaj vratila u Čačak, na ponovno postupanje.

Prema rečima advokata Gorana Stamenića radi se o vrlo kompleksnom i zahtevnom predmetu, advokatski izazovnom.

- Uvek je teško i kod svih aktera postupka je posebna pozornost kada se radi o najtežim posledicama, a kao branilac sve vreme sam postupao sa najvećim pijetetom prema nastradalim i njihovim porodicama. U postupku je izveden veliki broj dokaza u pogledu složene činjenične i pravne građe. Uprkos jasnim uputima drugostepenog suda koji je uvažio sve navode iz moje žalbe na presudu kojom je prethodno okrivljeni bio oglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu, Tužilaštvo je i u ponovnom postupku iskazalo najviši nivo upornosti da se sve to apstrahuje i okrivljeni ponovo oglasi krivim. Kao advokat i branilac osećam se baš kao i svaki čovek kada snagom argumenata i dokaza, u ovom slučaju i svesrdnom analizom zakonskih i podzakonskih akata, ubedi onoga ko odlučuje da je istina ono što od starta tvrdim, a to je da inspektor nije odgovoran za pad mosta, pa tako ni za tragediju koja se dogodila – izjavio je advokat Stamenić.

Sudija Saša Mitrović je pred Višim sudom oslobađajuću odluku javno pročitao, ona će na adrese svih učesnika ovog spora, stići naredne sedmice. Po dobijanju nove prvostepene odluke, Više javno tužilaštvo u Čačku ima pravo podnošenja žalbe u zakonskom roku.

Kurir.rs/Denis Čeković