KOREJSKI VOJNICI NAPADAJU KURSK: Kimova vojska stiže u Rusiju, biće deo vazdušno-desantne jurišne brigade

Bataljon bi mogao biti raspoređen u blizini Sudže i Kurska, gde su ukrajinske snage izvele iznenadni upad u leto.

STR / AFP / Profimedia

Ruska vojska formira bataljon severnokorejskih vojnika kako bi pojačala svoje jedinice na frontu u Ukrajini, tvrde izvori iz ukrajinske vojne obaveštajne jedinice (GUR).

Čak 3.000 severnokorejskih vojnika će navodno činiti deo specijalnog bataljona Burjata u okviru 11. ruske odvojene vazdušno-desantne jurišne brigade.

Bataljon bi mogao biti raspoređen u blizini Sudže i Kurska, gde su ukrajinske snage izvele iznenadni upad u leto.

„Putin čini sve da odloži i izbegne odluku o sprovođenju novog punopravnog talasa mobilizacije na teritoriji Ruske Federacije“, rekao je izvor za Kyiv Post.

Novi bataljon se trenutno snabdeva malokalibarskim oružjem i municijom u pripremi za službeno raspoređivanje, dodao je izvor.

EPA/KCNA 

„Zastarelo i loše opremljeno“

Ukrajinski vojni oficir izrazio je sumnju u efikasnost severnokorejskih pojačanja u stvarnim borbenim situacijama.

On je tvrdio da su ove strane trupe zastarele i loše opremljene, što bi moglo dovesti do većeg broja žrtava.

Prošle nedelje, šef odbrane Južne Koreje izvestio je da je šest severnokorejskih vojnih zvaničnika ubijeno u ukrajinskom raketnom napadu u blizini Donjecka.
Uz ovu navodnu ranjivost, ukrajinski oficir je spekulisao da bi uloga vojnika Severne Koreje u Ukrajini verovatno uključivala operacije visokog rizika koje imaju za cilj ublažavanje pritiska na ruske snage.

Ugovor o odbrani

Izveštaji o tome da Severna Koreja šalje trupe u Rusiju postali su popularni nakon nedavnog potpisivanja sporazuma o međusobnoj odbrani između dve zemlje.

Sporazumom je predviđeno da su Pjongjang i Moskva obavezni da međusobno pomognu u vojnoj pomoći ako je neko napadnut ili uđe u ratno stanje.

Ali pre toga, azijska nacija je već bila prijavljena da isporučuje oružje i municiju Rusiji za njenu „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini.

Kurir.rs/Kijev post/TV Front/Preneo: P. P.