DRAŽEN PETROVIĆ JE BIO VELIKI ZAVODNIK: Saigrač koji je sa njim proveo poslednje veče izneo nepoznate detalje: Jedini sam ja znao njegovu tajnu...

Dražen Petrović bi 22. oktobra proslavio 60. rođendan da nije tragično nastadao u saobraćajnoj nesreći 7. juna 1993. godine u Nemačkoj.

Youtube Printscreen

Stojko Vranković, nekadašnji hrvatski reprezentativac, najbolji prijatelj i saigrač Dražena Petrovića, pričao je u jednoj emisiji o periodu dok su njih dvojica drugovali.

Vranković i Petrović su vršnjaci, a čuveni centar je devet meseci stariji od Dražena.

"Zapravo smo se upoznali 1980. na pripremama za kadetsko prvenstvo Evrope koje su trajale 64 dana. Bili smo cimeri u sobi. On je iz Šibenika, a ja iz Drniša. Sličan mentalitet. Slično smo razmišljali i jako brzo kliknuli. Kada sam god bio u Zagrebu, bio sam u gost u njegovom stanu gde su većinom bili i Draženova mama Biserka i otac Jole. Zvali smo ga Pećo, u Americi su ga zvali Petro, Italijani Amadeus, najmanje Dražen...", pričao je Vranković u emisiji "Brifing".

Vranković je dodao kako je Petrović živeo kao Spartanac, kada je košarka u pitanju.

"Bio je vrhunski radnik i profesionalac. Jako je voleo da trenira. Kod Dražena se znalo kada se naveče ide kući jer ga je ujutro čekao trening. Leti je bio u Šibeniku, kupali smo smo na Jadriji i u Vodicama, ali smo uvek gledali da plaža ima košarkaški teren. Moralo je sve da bude vezano uz košarku. Kada bi se našli u Zagrebu, otišli bi do "Kavkaza" pa do "Saluna". Ali Dražen je živeo kao Spartanac. Nikada nije pio alkohol. A mi ostali smo znali popiti, ne mogu reći da nismo".

Na pitanje, da li je istina da je Dražen bio veliki zavodnik kojeg su žene obožavale, a i on njih.

"Jeste, istina je. Ali ne bih o detaljima", kaže Vranković.

Vranković se prisetio zadnje večeri koju je proveo sa Draženom. Bilo je to u Vroclavu u Poljskoj, gde je hrvatska reprezentacija igrala utakmicu kvalifikacija. Dražen je narednog dana poginuo.

"Nismo baš dobro odigrali tu utakmicu protiv Slovenije. On je bio dosta nezadovoljan i nekako neobično nervozan. Rano ujutro smo išli na aerodrom iz Vroclava za Frankfurt. Autobus je dolazio, pogledao sam u Dražena i video da vozač ne obraća pažnju i da malo nedostaje da ga ne udari retrovizorom pa sam viknuo ‘Dražene pazi glavu‘. Znao sam da će Dražen ostati u Frankfurtu. Pre Vroclava smo igrali turnir u Španiji i mislim da smo prespavali u Frankfurtu i to popodne smo trebali nas dvojica da idemo za Minhen, ali je padala jaka kiša i on je rekao da je umoran i da mu se ne da i da će kada se bude vraćao iz Vroclava videti hoće li ostati u Nemačkoj ili se vratiti za Zagreb. Nažalost je ostao. Kada smo sleteli u Frankfurt, svi su znali da on tamo ostaje, a ja sam jedini znao zašto ostaje, odnosno da ide za Minhen i s kime", kaže Vranković.

Na pitanje, da li je Dražen bio zaljubljen u Klaru Saalanci, koja je upravljala automobilom u trenutku kada je Dražen poginuo, Vranković je odgovorio.

"Ne bih rekao. Ta je veza bila kratka. Nije on nešto posebno pričao o tome, da je to iz veze preraslo u ljubav. Kao što ste rekli, bio je veliki zavodnik", otkriva Vranković.

Vranković je otkrio još nekoliko nepoznatih detalja iz Draženovog života.

"Dražen i Vlade Divac su bili prijatelji, ali ne mislim da je to bilo veliko prijateljstvo. Kada se dogodila tragedija, Aco i ja smo u neverici stajali na balkonu i on mi je rekao: ‘ja sam mu brat, ali tebe je voleo više od brata‘", govori Vranković.

Manje poznato je da je Dražen bio veliki navijač Dinama iz Zagreba.

"Dražen je bio veliki navijač Dinama, a Hajduk je tada bio bolji od Dinama pa smo mu oko toga znali vaditi mast", ističe Vranković, inače hajdukovac.

Kurir sport