PREKO GRANICE POKUŠAO DA PRENESE 20.000 EVRA: Hrvat kažnjen PAPRENO zbog neprijavljenog novca

Svi koji uđu u Hrvatsku ili EU i napuste Hrvatsku i EU moraju prijaviti gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više. U slučaju da to ne učine, a carinici otkriju novac, preti im kazna do 13.270 evra

carina.gov.hr

Muškarac iz Hrvatske zadržan je na graničnom prelazu u Slavoniji, jer nije prijavio 20.000 evra koje je imao sa sobom u gotovini. 

- Na graničnom prelazu Stara Gradiška ovlašćeni carinski službenici sprečili su pokušaj nezakonitog unošenja gotovine u iznosu od 20.000 evra - saopšteno je iz Uprave carina.

Platio kaznu od 5.100 evra

- Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o deviznom poslovanju juče je izdan prekršajni nalog državljaninu Republike Hrvatske koji kao vozač privatnog vozila hrvatskih registarskih oznaka nije izvršio obavezu prijave unos gotovine u iznosu od 20.000 evra pri ulasku u EU.
Za učinjeni prekršaj izrečena je novčana kazna od 5.100 evra. Pronađena gotovina je privremeno oduzeta, a nakon plaćanja kazne je vraćena - saopšteno je iz Uprave carina.

Svi koji uđu u Hrvatsku ili EU i napuste Hrvatsku i EU moraju prijaviti gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više. U slučaju da to ne učine, a carinici otkriju novac, preti im kazna do 13.270 evra.

Kurir.rs/Indeks/ Prenela: M.S.