IRANSKI SU-35 SPREMAN ZA BORBU: Piloti obučeni u Rusiji vratili se u Teheran (VIDEO)

Između 40 i 48 iranskih pilota je nedavno završilo obuku na borbenom avionu Su-35.

Shutterstock

Strani izveštaji na internetu tvrde da su Iran i posebno iransko vazduhoplovstvo značajno ojačani uz pomoć Rusije. Do 48 iranskih pilota borbenih aviona Su-35 završilo je obuku “na vreme”.

Naime, prema iranskom novinaru Hajalu Muazinu, između 40 i 48 iranskih pilota je nedavno završilo obuku na borbenom avionu Su-35.

Ovi avioni su poznati po svojoj ogromnoj manevarskoj sposobnosti u vazduhu, kao i po ubojitim borbenim sposobnostima. S obzirom na to i uzimajući u obzir da su iranski piloti spremni za letove na Bliskom istoku, vatrena moć teheranskog vazduhoplovstva se upravo umnožila.

IRANSKI SU-35 POTPUNO OPERATIVAN?

Počnimo stvari iz početka. Su-35, kao što smo ranije pomenuli, jedan je od najnaprednijih borbenih aviona u ruskom arsenalu. Sposoban je za obavljanje različitih misija, zbog čega su ga odabrale iranske vazduhoplovne snage. Može da presreće vazdušne ciljeve, kao i da udari neprijatelje na zemlji.

Obuka iranskih pilota u Rusiji, kao i prodaja Su-35 Teheranu, bila je svojvremeno glavna vest. Činjenica, ako ništa drugo, ukazuje na produbljivanje saradnje dveju država, što svakako zabrinjava zapadni blok zemalja.

Su-35 je samo jedno od ruskog superoružja koje se isporučuje Iranu. Zemlja je kupila i dobila sisteme protivvazdušne odbrane S-400, a navodi se da je u razgovorima o kupovini drugih najsavremenijih ruskih sistema naoružanja.

Podrazumeva se da je završetak obuke iranskih pilota na platformi Su-35 još kritičniji zbog tekućih tenzija u regionu Bliskog istoka. Sa ovim lovcima na raspolaganju, Teheran će moći efikasnije da odgovori na mogući izraelski vazdušni napad.

Printskrin Youtube 

 Mnogi analitičari su od početka procenjivali da će lovci Su-35 funkcionisati uglavnom kao odbrambeni u rukama iranskog vazduhoplovstva. Oni će dopuniti kopnenu mrežu protivvazdušne odbrane zemlje protiv nadolazećih raketnih napada jevrejske države i njenih saveznika. U ovoj ulozi Su-35 je posebno efikasan, jer pokazuje ogromne sposobnosti u borbi vazduh-vazduh.

Treba naglasiti da je danas Su-35 ubedljivo najmoćniji borbeni avion u vazdušnom arsenalu iranskog ratnog vazduhoplovstva, iako tvrdnje da su piloti već zavrišili obuku zvuče malo verovatnim. Veća je verovatnoća da će ruski piloti upravljati iranskim lovcima.

Su-35 je dvomotorni, visoko manevarski lovac četvrte generacije koji je razvila ruska vazduhoplovna kompanija Suhoj. Reč je o naprednoj verziji lovca Su-27, i dizajniran je za misije nadmoći u vazduhu.

Printscreen 

Su-35 ima naprednu avioniku, uključujući digitalni sistem za kontrolu leta i veoma sposoban radarski sistem. Takođe je opremljen naprednim sistemima naoružanja, uključujući rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Avion ima maksimalnu brzinu od 2,25 maha i borbeni domet do 1.600 nautičkih milja. Njegova visoka manevarska sposobnost, napredna avionika i moćni sistemi naoružanja čine ga strašnim borbenim avionom.

Su-35 je izvezen u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Indoneziju i Egipat. Videlo je borbe u Siriji, gde je korišćen za gađanje ciljeva na zemlji, kao i za učešće u okršaju vazduh-vazduh.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.