NETANJAHU: U bazama Hezbolaha u Libanu pronađeno najsavremenije rusko oružje

On je rekao da je prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN iz 2006. samo libanskoj vojsci bilo dozvoljeno da ima oružje na područjima južno od reke Litani u toj zemlji.

AP Julia Nikhinson

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da su izraelske snage pronašle "najsavremenije rusko oružje" tokom pretresa baza Hezbolaha u južnom Libanu.

On je za Figaro rekao da je prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN iz 2006. samo libanskoj vojsci bilo dozvoljeno da ima oružje na područjima južno od reke Litani u toj zemlji.

- Međutim, u ovoj oblasti, Hezbolah je iskopao stotine tunela i skrovišta, gde smo upravo pronašli količinu najsavremenijeg ruskog oružja, rekao je Netanjahu.

Ocenio je da bi novi građanskoi rat u Libanu "bio tragedija".

-Svakako nam nije cilj da ga provociramo. Izrael ne namerava da se meša u unutrašnje stvari Libana, rekao je Netanjahu i dodao da je "jedini cilj" izraelske vojske da omogući svojim građanima koji žive duž granice s Libanom da se vrate na to područje i žive bezbedno.

Najmanje 27 ljudi ubijeno je u poslednja 24 sata u izraelskim napadima na više lokacija u južnom Libanu, uključujući gradonačelnika grada Nabatijeh, Ahmada Halila.

Kurir.rs/Figaro/Preneo: P. P.