AMERIČKI UDAR NA SAVEZNIKE IRANA, PRVI PUT UPOTREBLJENI STELT BOMBARDERI B-2! Pogledajte snimke napada Pentagona na podzemna skladišta oružja Huta u Jemenu

Američki stelt bombarderi B-2 prvi put bombardovali Hute u Jemenu

YouTube/ Oneindia News

Lojd Ostin, ministar odbrane SAD, objavio je da je noćas izvedena serija vazdušnih udara u Jemenu čija su meta bili pobunjenici Huti, koje podržava Iran.

CNN prenosi navode šefa Pentagona da je ciljano pet podzemnih skladišta naprednog konvencionalnog oružja i da su za napad korišćeni stelt bombarderi B-2.

Prema tvrdnjama tri neimenovana američka zvaničnika iz sektora odbrane, iznetim nakon napada, u tim skladištima se nalazilo oružje koje su Huti koristili za vazdušne udare na vojne i civilne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

- Ovim je na jedinstven način pokazana sposobnost SAD da pogodi objekte koje naši protivnici nastoje da sakriju, koliko god oni bili duboko ukopani, ojačani ili utvrđeni. Upotreba stelt bombardera dugog dometa B-2 Spirit vazduhoplovnih snaga SAD pokazuje američku spsobnost izvođenja globalnih udara protiv takvih meta kada god je to neophodno, u bilo koje vreme, bilo gde - naveo je Ostin u saopštenju.

CNN navodi da je ovo bio prvi put da je Amerika upotrebila strateške stelt bombardere za napad na Hute u Jemenu od početka vojnih akcija SAD na tom području.

Navodi se da su B-2 mnogo veći od borbenih aviona koji su do sada korišćeni za vazdušne udare na objekte i naoružanje Huta, a uz to mogu da ponesu i mnogo više bombi.

Printscreen Instagram/RAGE X  B-2

Ostin je naveo da su udari u Jemenu izvedeni prema direktivi predsednika Džoa Bajdena kako bi se "dodatno oslabili" kapaciteti Huta koji više od godinu dana u tom regionu napadaju američke brodove i one koji pripadaju drugim zemljama.

- Mi ćemo nastaviti da Hutima stavljamo do znanja da će biti posledica zbog njihovih nezakonitih i bezobzirnih napada - zaključio je Ostin.

Američka televizija navodi da je napad na jemenske pobunjenike koje podržava Teheran došao u trenutku velikih napetosti u regionu.

Očekuje se da će Izrael pre predsedničkih izbora u SAD  5. novembra uzvrati Iranu zbog nedavne baražnog raketnog napada, a uz to ne prestaju sukobi izraelske vojske sa Hezbolahom u Libanu i Hamason u Pojasu Gaze.

YouTube/ Oneindia News 

Navodi se da je napad izveden u Jemenu poslednji u nisu obračuna Huta i američkih trupa u regionu.

AP Evan Vucci, EPA/YAHYA ARHAB 

Desio se i u trenutku kada pripadnici vojske SAD pristižu u Izrael nakon što je Bela kuća objavila da će toj zemlji isporučiti napredni sistem protovvazdušne odbrane (PVO) THAAD kako bi se zaštitila nakon iranskih raketnih udara, a za ta sistem je neophodno i prisustvo osoblja Pentagona.

Amerika je ranije u napade na Hute išla zajedno sa britanskim snagama u tom regionu, ali je za ovaj napad stelt bombarderima koristila samo svoje trupe.

(Kurir.rs/CNN/Preveo i priredio: N. V.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

VELIKA BRITANIJA OBJAVILA SNIMAK NAPADA U JEMENU Ovako je "Tajfun" RAZORIO zgradu, nestala je u SEKUNDI  Reuters