"AKO OSUDE DODIKA, ODGOVORIĆEMO": Premijer RS Višković poručio da je cilj procesa u Sudu BiH uklanjanje predsednika Srpske sa političke scene

Oglašavanje premijera RS Viškovića o procesu predsedniku Srpske Dodiku u Sudu BiH

screenshot Video Plus

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je sinoć da će u slučaju da predsednik RS Milorad Dodik bude osuđen u Sudu BiH zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika, Republika Srpska biti naterana na iznuđene odgovore.

- Ne mislim na sukobe, mi ćemo se isključivo politički i pravnim mehanizmom boriti. Odgovorno tvrdim da se u Republici Srpskoj zakoni primenjuju, za razliku od nekih drugih institucija. Ovom farsom se nanosi ogromna šteta BiH i svim njenim narodima, a verujem da će se to jednog dana i pokazati, samo što se plašim da ta pravna reakcija u Sarajevu ne bude shvaćena kasno - rekao je Višković za RTRS.

On je istakao da je nemoguće da u jednom ovakvom procesu, u zemlji sa tri konstitutivna naroda, tužilac, sudija za prethodni postupak i prvi sudija na suđenju budu iz jednog naroda - Bošnjaka.

Premijer Srpske kaže da su stručnjaci rekli da je presuda Dodiku već napisana, u cilju njegovog uklanjanja s političke scene.

Zašto se nije uvažio poziv za sve svedoke? Nekome se žuri da izrekne sve stvari, za koje mi iz Srpske kažemo da su politički montirane i čiji je cilj da se Dodik ukloni sa političke scene, kazao je Višković.

(Kurir.rs/FoNet)