LAŽNO PRIBAVILA IMOVINU VREDNU MILIJARDU DOLARA, PA OSUĐENA NA SMRT: "Nikada neću zaboraviti da su moji postupci uticali na desetine hiljada porodica..."

Profimedia

Vijetnamska tajkunka u oblasti nekretnina Trong Mi Lan osuđena je danas za lažno pribavljanje imovine vredne milijarde dolara u slučaju koji je bio glavni deo vladinog obračuna sa korupcijom.Trong Mi Lan je u aprilu osuđena na smrt u istom sudu, za prevaru u iznosu 12,5 milijardi dolara, skoro tri odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Suđenja su podeljena na dva dela zbog brojnosti optužbi protiv nje, a današnja presuda, koja predviđa maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, doprinosi njenim pravnim nevoljama dok čeka da se reši žalba uložena na smrtnu kaznu.

"Do kraja mog života, nikada neću zaboraviti da su moji postupci uticali na desetine hiljada porodica", citirale su internetske novine VNekpress reči Lanove, predsednice kompanije za razvoj nekretnina Van Tinh Pat, sudijama u svojoj završnoj reči prošle nedelje.

Još 33 troje osoba osuđeno je u ovom slučaju, ali detalji o presudama nisu bili odmah dostupni. Očekuje se da će Lanova kazna biti objavljena kasnije tokom dana.

Pored toga što je stekla imovinu prevarom, Lan je takođe osuđena za pranje novca i optužbe za nezakonit prekogranični transfer novca, navode državni mediji.

Nije jasno da li će se Lan žaliti na presudu i još nije određen datum za saslušanje na osudu na smrtnu kaznu.

Lanovo hapšenje u oktobru 2022. bilo je među najpoznatijim u aktuelnoj antikorupcijskoj akciji u Vijetnamu koja se znatno pojačala od 2022. godine.

Ukupno je osam članova Politbiroa smenjeno zbog optužbi za korupciju, u poređenju sa nijednim između 1986. i 2016. godine.

Lan i njena porodica osnovali su kompaniju Van Tinh Pat 1992. godine nakon što je Vijetnam prešao sa državne ekonomije na tržišno orijentisan pristup i postao otvoren za strane investitore.

Van Tinh Pat je postala jedna od najbogatijih kompanija za nekretnine u Vijetnamu, sa projektima koja uključuje luksuzne stambene zgrade, kancelarije, hotele i tržne centre.To ju je učinilo ključnim faktorom u finansijskoj situaciji u zemlji.

Kurir.rs/Beta/AP/Preneo: D. P.