DEO ITALIJE POGODILE STRAVIČNE POPLAVE: Izdata upozorenja, izlile se reke, prekid saobraćaja, svi na nogama! Očekuje se dolazak novog olujnog nevremena! (VIDEO)

EPA Michele Maraviglia

Italijansku Liguriju su u sredu nakon obilnih padavina pogodile poplave i klizišta. Ponegde su prekinute železničke veze, iz više mesta stižu izveštaji o poplavljenim ulicama, a u velikom delu ove italijanske regije na severozapadu zemlje zatvorene su škole. Nastavak padavina očekuje se i narednih dana.

Za područje Ligurije na krajnjem zapadu zemlje danas važi narandžasti nivo upozorenja, a meteorolozi predviđaju dolazak novog olujnog fronta koji će stići do severozapada Italije, a sa njim se očekuju i dodatne padavine.

U periodu od 18 sati u Liguriji su izmerili 200 milimetara kiše.

Nadležni upozoravaju na vlažnost terena, jer je za 30 dana palo već 650 litara kiše po kvadratnom metru, prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Poplave su prijavljene iz više mesta u zemlji već u sredu.

Vodotokovi su se, između ostalih, probili u selima Feranija, Altare i Kairo Montenot iznad lučkog grada Savona, odakle se takođe izveštava o poplavljenim ulicama.

Nekoliko puteva je zatvoreno zbog poplava i oborenog drveća. Neko vreme nijedna od deonica nije bila prohodna, čak ni auto-put koji je povezivao Đenovu i Ventimilju. Ponegde su, zbog opasnosti od izlivanja reka, privremeno obustavljene i neke železničke veze.

Oluja je u sredu izazvala i određena kašnjenja na aerodromu Kristofor Kolombo u Đenovi. Škole su danas zatvorene u tri od četiri provincije u zemlji - u Đenovi, Savoni i Speciji.

Nove vremenske nepogode očekuju se narednih dana za regione Pijemont, Emilija-Romanja i Toskana. Područje severne Italije poslednjih nedelja je nekoliko puta pogodilo nevreme, koje je odnelo živote.

Kurir.rs/ANSA/Preneo: D. P.