Lazović: Međunarodna aktivnost Zeleno-levog fronta u borbi protiv litijuma

ZLF počinje seriju razgovora s partnerima iz Evropske unije o rizicima rudarenja litijuma u Srbiji.

Nemanja Nikolić


Poslanik i kopredsednik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović izjavio je da ta stranka od danas započinje seriju razgovora s partnerima iz Evropske unije kako bi im preneli odlučnost građana Srbije u borbi protiv štetnih projekata poput Rio Tinta i drugih zagađivača. 

Lazović je agenciji Beta kazao da će se u narednim danima funkcioneri Zeleno-levog fronta sastati s ambasadorima ili predstavnicima Evropske unije, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Belgije, Danske, Švedske i Rumunije.

"Izuzetno nam je važno da naši partneri, kako iz Evropske unije, tako i iz pojedinačnih država članica razumeju da rudnik Rio Tinto nije ekonomski opravdan za Srbiju i da dolazi s ogromnim rizicima za životnu sredinu. Važno nam je i da im prenesemo da je Srpska napredna stranka preotela sve institucije sistema, koje ne rade u interesu građana već u interesu male grupe ljudi bliske naprednjačkom režimu, pa tako i ne mogu biti garant i zaštita od multinacionalne kompanije koju bi trebalo da kontrolišu. Mi vidimo da zagađivači širom Srbije prolaze nekontrolisano i nekažnjeno", rekao je Lazović.

Dodao je da će se, osim o litijumu, razgovarati i o evropskim integracijama Srbije. Lazović je kazao da će evropskim predstavnicima biti preneto i da je neophodno ispunjavanje ODHIR preporuka za slobodne izbore, kao i činjenicu da su probiijeni rokovi za izbor novog saveta REM-a, što je ključni preduslov za bilo koje unapređenje medijske slike Srbije.

Kurir.rs / Beta

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Radomir Lazović  Kurir