Koji je stav SPC o veštačkoj oplodnji! Rađajte se i množite, ali...: Jedna stvar je za neka sveštena lica potpuno neprihvatljiva!

U Srbiji je oko 400.000 parova uključeno u borbu sa sterilitetom, a teolog Aleksandar Đurđević objašnjava koji je stav SPC o VTO

Shuterstock

Svaki šesti par u svetu suočava se sa problemima u vezi sa neplodnošću, a, prema nekim podacima, u Srbiji je verovatno oko 400.000 parova uključeno u borbu sa sterilitetom. Dobar deo tih ljudi će, kažu lekari, morati da zatraži vantelesnu oplodnju.

Neki od njih, pored svih problema i izazova koje imaju, pitaju se i kakav je stav pravoslavne crkve prema veštačkoj oplodnji.

Tik Tok Printscreen, verska.nastava 

Teolog Aleksandar Đurđević na Tik Toku gde ima nalog "verska.nastava" pokušao je da odgovori na ovo pitanje.

Shutterstock 

- Srpska pravoslavna crkva se nije izjasnila i nema jasan stav o ovoj temi. Međutim, neki sveštenici su izneli svoje lične stavove. Otac Predrag Popović kaže da se borimo za svoju decu, jer se tako borimo za život. Još nam kaže: "Gledajte na koji god način možete da dođete do svog potomstva. Neka je blagosloveno" - kaže Đurđević i dodaje da je u postanju, prilikom stvaranja sveta, bog ljudima dao prvu zapovest koja glasi: "Rađajte se i množite se i napunite zemlju".

- Profesor Dragan Milin ovo :"Rađajte se" prevodi kao: "Oplodite se". Dete je veliki božji blagoslov, a nauka je tu da pomogne. Neki navode da je veštačka oplodnja prihvatljiva kada se koriste spermatozoidi i jajne ćelije supružnika pod uslovom da se embrioni ne zamrzavaju, da ne dolazi do uništavanja embriona, da nema surogat majčinstva i da nema korišćenja donorskog materijala od treće osobe.Dok se mnogi parovi suočavaju sa teškim odlukama u vezi sa roditeljstvom, važno je istražiti različite opcije i odluku doneti u vezi sa moralnim i socijalnim aspektima. Rađajte se, i množite se, i napunite zemlju. Volite se! - zaključuje ovaj teolog.