BAJDEN U NEMAČKOJ ZBOG SUKOBA U UKRAJINI I NA BLISKOM ISTOKU: Američki predsednik sastaje se sa evropskim liderima

Džo Bajden stiže danas u Berlin

AP/Andrew Harnik

Američki predsednik Džozef Bajden putuje danas u Berlin, gde će sa liderima Nemačke, Francuske i Velike Britanije razgovarati o ruskoj invaziji Ukrajine, ali i o rapidnom širenju sukoba na Bliskom istoku koji bi mogao prerasti u otvoreni rat između Izraela i Irana.

Bajden je prvobitno bio planiran kao učesnik šireg sastanka zemalja koje vojno podržavaju Ukrajinu, planiranog za prošlu sedmicu u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, ali je otkazao dolazak zbog problema nastalih u SAD usled uragana Milton.

Biden će u Berlin sleteti kasno večeras, a u petak ujutro će da održi bilateralne razgovore sa nemačkim predsjednikom Frankom Valterom Stajnmajerom i kancelarom Olafom Šolcem, pre planiranog sastanka sa evropskim čelnicima poslepodne.

Američki predsedenik ima blizak odnos sa nemačkim kancelarom Šolcem, a njegov dolazak u Berlin usledio je nakon mini turneje ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog po zapadnoevropskim prestonicama, gde je predstavio "pobednički plan" za okončanje ruske invazije.

- Nemačka i SAD su najveća podrška Ukrajini u odbrani njenog suvereniteta i integriteta, kao i njene demokratije. I nastavićemo to da budemo - poručio je Šolc u sredu u nemačkom parlamentu. Ali, kako je dodao, vreme je da se, uz jasnu podršku Ukrajini, učini sve što je moguće kako bi se osiguralo da rat ne postane beskonačan.

Sjedinjene Države i Nemačka su bliski saveznici Izraela, a Šolc je prokomentarisao i sukob sa Iranom.

- Nećemo prihvatiti da Iran napadne Izrael projektilima. To se ne sme dogoditi. Ne sme biti daljeg destabilizovanja regije. A Iran se igra vatrom. To mora prestati - zaključio je Šolc.

(Kurir.rs/Reuters)