"Javio se neobičan umor, otišla sam kod lekara...!" Jovanović za Kurir: Već sam bila u četvrtom stadijumu raka pluća

Kurir Televizija

U Srbiji, svakodnevno 13 ljudi izgubi bitku sa rakom pluća, što ovu tešku bolest svrstava među najveće zdravstvene izazove našeg društva. Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po broju obolelih i preminulih, pre svega zbog toga što se u 70 odsto slučajeva bolest otkrije u poslednjoj fazi. Kako bi se to promenilo, Srbija postaje prva zemlja na Zapadnom Balkanu koja će uvesti skrining za rano otkrivanje raka pluća.

U emisiji Puls Srbije, naša reporterka Tamara Stanković razgovarala je sa pacijentkinjom Đurđinom Jovanović i direktorom klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, dr Mihailom Stjepanovićem.

This browser does not support the video element.

Srbija prva na Zapadnom Balkanu uvodi skrining za rano otkrivanje bolesti  Kurir televizija

Đurđina Jovanović, pacijentkinja koja se leči od raka pluća, podelila je svoje iskustvo. Upitana šta ju je navelo da se prvi put javi lekaru, ona je odgovorila:

- Ono što me je motivisalo da se prvi put javim lekaru bio je neobičan umor. Nisam ga mogla objasniti i to je bio razlog što sam otišla kod lekara opšte prakse. Nažalost prošla sam kroz sve stadijume - prvi, drugi, treći, pa i četvrti stadijum raka pluća. Zakasnila sam za operativno lečenje, ali zahvaljujući savremenim terapijama, moja bolest je sada pod kontrolom. Redovno primam imunoterapiju i prolazim kroz SBRT tretmane, što pomaže da bolest držim pod kontrolom.

Kurir Televizija 

Njen primer pokazuje koliko je važno prepoznati simptome na vreme i javiti se lekaru pre nego što bolest dostigne uznapredovalu fazu.

Dr Mihailo Stjepanović, direktor klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, istakao je koliki značaj ima rano otkrivanje raka pluća i najavio kako će biti organizovan skrining.

- Rak pluća je najčešća bolest u Srbiji, a statistike su zastrašujuće - svaka dva sata jedna osoba u Srbiji umre od raka pluća. Da bismo promenili ovu sumornu statistiku, uvodimo skrining za rano otkrivanje raka pluća, koji će krenuti u novembru, mesecu borbe protiv ove bolesti. Skrining će obuhvatiti pacijente starije od 50 godina, posebno one koji imaju 30 godina pušačkog staža. Naš cilj je da otkrijemo bolest u ranoj fazi, kada je šanse za izlečenje znatno veće.

Kurir Televizija 

Dr Stjepanović je naglasio i važnost prestanka pušenja, budući da je istraživanje Instituta za javno zdravlje "Batut" pokazalo da je svaki treći stanovnik Srbije pušač, a između 85 i 90 procenata obolelih od raka pluća upravo dolazi iz te grupe.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

DA LI BISTE PREŠLI NA ELEKTRIČNE CIGARETE ILI ZAUVEK OSTAVILI PUŠENJE? Olček: Ovi proizvodi smanjuju rizik, ali NISU BEZ NJEGA!  Kurir TV