ZABRANJENO PROMOVISANJE ŽIVOTA BEZ DECE: Rusi jednoglasno usvojili zakon, kazne će biti paprene!

Rusi žele da sačuvaju "tradicionalne vrednosti"

Shutterstock

Zastupnici Donjeg doma ruskog parlamenta usvojili su danas u prvom čitanju predlog zakona kojim žele da zabrane promovisanje života bez dece, u svetlu demografske krize pogoršane sukobom u Ukrajini i u cilju zaštite "tradicionalnih vrednosti" što zagovara Kremlj.

Predlog zakona usvojen je jednoglasno, po prenosu glasanja uživo, a mora biti izglasan u drugom i trećem čitanju.

- Jedna od pretnji za tradicionalne vrednosti je promovisanje ideologije života bez dece, koja dovodi do slaBljena društvenih institucija i stvara okolnosti za depopulaciju. Snažna porodica proglašena je tradicionalnom vrednošću u Rusiji 2022 - istaknuli su u objašnjenju autori teksta, među kojima su predsednica gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko i predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Prema njihovim tvrdnjama, nekoliko zajednica i grupa na internetu promovišu takav način života i imaju agresivne stavove prema ljudima koji imaju decu.

- Zato treba stvoriti mehanizam za zaštitu tradicionalnih vrednosti - objasnili su autori, predloživši da se zabrani promovisanje života bez dece na internetu, u medijima, na filmovima i u reklamama.

Volodin je rekao da se zakon ne bavi kriminalizacijom žena koje odluče da ne postanu majke.

- Odluka da li će imati decu ili ne je na ženi. Sa kim želi da se konsultuje o ovome, opet zavisi od nje. Ali ne bi trebalo da postoji propaganda koja vrši pritisak na ženu kada donese odluku o detetu - dodao je on.

Prema Volodinu, fizičko lice moglo bi po novom zakonu biti kažnjena sa oko 4.000 evra, funkcioneri dvostruko, a pravna lica do 47.000 evra.

(Kurir.rs/Yahoo)