"Plašio sam se, ali sam mogao da doživim orgazam sa ocem" Novi detalji zlostavljanja braće, sa šest godina ga zadovoljavao oralno, a onda...

Braća Menendez osuđena su na doživotnu kaznu zatvora jer su ubili svoje roditelje. Lajl je u suzama priznao da mu je tata stavljao četkicu za zube u analni otvor, dok je Erik otkrio da mu je bilo svega šest godina kada je prvi put bio primoran na oralni odnos.

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Pitanje nije da li su Lajl i Erik Menendez ubili svoje roditelje. Priznaju da jesu. Umesto toga, fokus slučaja je dugo bio na tome zašto su to uradili. Kažu da su ubili iz straha iu samoodbrani nakon celog života fizičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja koje su pretrpeli od strane njihovih roditelja. Evo pogleda na slučaj.

20. avgust 1989: Hoze i Kiti Menendez su ubijeni

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

U nedelju, 20. avgusta 1989. uveče, Hoze i Kiti Menendez su više puta upucani iz neposredne blizine iz puške dok su bili u porodičnoj sobi svoje vile na Beverli Hilsu.

Poziv hitne pomoći: "Neko je ubio moje roditelje"


Policajci su reagovali na scenu nakon što je Lajl Menendez, tada 21, pozvao hitnu pomoć, vičući: „Neko je ubio moje roditelje“.

Ko je ubio Hozea i Kiti Menendez?

U vreme smrti, Hoze Menendez je radio za filmski studio, vodeći odeljenje za kućni video. Istražitelji su u početku sumnjali da su ubistva možda bila povezana sa njegovim poslovnim odnosima, ali je pažnja ubrzo prebačena na sinove para, Lajla i Erika Menendeza.

Ponašanje Lajla i Erika Menendeza izaziva kritiku


Nakon zločina, činilo se da su braća trošila novac svojih roditelja, i to mnogo. Kupovali su Roleks satove i nekretnine i ulagali u preduzeća.

Dojava vodi do hapšenja. Iako je ponašanje braće nakon zločina možda izgledalo neobično, to nije bio čvrst dokaz. Ali onda, otprilike šest meseci nakon zločina, u martu 1990, policija je dobila dojavu od malo verovatnog izvora: Džudalon Smit,  psiholog sa kojom su Lajl i Erik Menendez razgovarali. Rekla je policiji da su braća priznala ubistva na terapiji i da postoji audio snimak toga.

Mart 1990: Lajl i Erik Menendez optuženi za ubistva roditelja

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 


Nekoliko dana kasnije, 8. marta 1990, Lajla Menendeza je uhapsila policija Beverli Hilsa ispred vile u kojoj su ubijeni njegovi roditelji. Dva dana nakon toga, Erik Menendez se predao na međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu po povratku iz Izraela gde je igrao tenis.

Jul 1993: Počinje uvodne reči na suđenju braći Menendez


Dana 20. jula 1993. počelo je suđenje Lajlu i Eriku Menendezu sa velikim publicitetom. Iako im je suđeno zajedno, o njihovoj sudbini odlučivale su odvojene porote. Braća su se suočila sa mogućnošću smrtne kazne ako budu osuđeni za ubistvo prvog stepena.

Braća Menendez svedoče o seksualnom zlostavljanju

Oba brata su se izjasnila i opisali kako su, kako kažu, bili zlostavljani. Lajl Menendez je svedočio da su ga majka i otac seksualno zlostavljali. Rekao je da ga je otac počeo seksualno zlostavljati kada je imao samo 6 godina.

Lajl je u suzama priznao da mu je tata stavljao četkicu za zube u analni otvor, dok je Erik otkrio da mu je bilo svega šest godina kada je prvi put bio primoran na oralni odnos.

Erik Menendez svedoči na prvom suđenju


Dok je Lajl Menendez svedočio da je njegov otac prestao da ga seksualno zlostavlja kada je imao 8 godina, Erik Menendez je svedočio da se to nikada nije završilo za njega i da se konačno poverio svom starijem bratu Lajlu nekoliko dana pre zločina — sa 18 godina.

- I kada sam radio to sa ocem, nisam vrištao, niti sam se opirao. Plašio sam se, ali sam mogao da doživim orgazam. To me je zbunjivalo da li sam gej ili nisam. Meni to nije bio problem, ali mama je govorila da je biti gej gore od smrti - rekao je Erik na suđenju i dodao:

- Govorio mi je da sam ped*r. On je mrzeo homoseksualce i odbijao je da prihvati to što se dešavalo među nama. Govorio je da nije ništa od toga. Ni ja nisam mislio da je to što tata i ja radimo homoseksualizam, već da je to samo nešto što radimo tata i ja. Ali, opet, bio sam zbunjen jer više nije bolelo kako što sam smatrao da bi trebalo. I zato sam bio zbunjen.

Mesto zločina Menendez


Braća su svedočila da se Lajl ubrzo suočio sa njihovim roditeljima - a u danima koji su prethodili zločinu, stvari su postale toliko sporne da su verovali da će ih roditelji ubiti da ne bi otkrili porodičnu tajnu. Rekli su da su verovali da će ih roditelji ubiti u noći zločina i da su zato ušli u porodičnu sobu i počeli da pucaju u njihove roditelje.

Oktobar 1995: Počinje drugo suđenje

XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia 

Tužioci su odlučili da ponovo sude braći Menendez. Na ponovljenom suđenju, koje je počelo u oktobru 1995. i sastojalo se od samo jedne porote umesto od dve, tužioci su tvrdili da su braća lagala o zlostavljanju. Odbranu braće nazivali su „izgovorom za zlostavljanje“.

Tužilaštvo je takođe uspešno uložilo prigovor na prihvatanje većeg broja dokaza odbrane. I ovoga puta, Lajl Menendez je odbio da se izjasni.

Lajl i Erik Menendez proglašeni su krivima za ubistvo prvog stepena

Porota je danima raspravljala pre nego što je Lajla i Erika Menendeza proglasila krivima za ubistvo prvog stepena. Na preporuku porote, braća su kasnije osuđena na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

2023: Novi dokazi u slučaju Menendez


Skoro tri decenije nakon osude, Klif Gardner, jedan od žalbenih advokata braće, kaže za „48 sati” da su na videlo izašli novi dokazi koji dokazuju da su Lajl i Erik Menendez govorili istinu o zlostavljanju. U maju 2023. Gardner je podneo habeas peticiju tražeći da se osude braće ponište.

- Dečaci su bili zlostavljani kao deca. Zlostavljani su ceo život - kaže Gardner.

Da su braća osuđena za ubistvo iz nehata, dobili bi mnogo kraću kaznu i odavno bi izašli iz zatvora.

Dokaz: Pismo

VINCE BUCCI / AFP / Profimedia 


Prvi deo novog dokaza je pismo za koje advokat Klif Gardner kaže da ga je Erik Menendez napisao svom rođaku Endiju Kanou u decembru 1988. godine, oko osam meseci pre ubistava. Pismo delimično glasi: "Pokušavao sam da izbegnem tatu. Još uvek se dešava Endi, ali mi je sada gore... Svake noći ostajem budan misleći da bi mogao da uđe." Gardner kaže da je ovo dokaz da je došlo do zlostavljanja.

Dokaz: Novi svedok


Drugi novi dokaz uključuje svedoka po imenu Roj Roselo,koji je dao izjavu pod zakletvom u kojoj se navodi da je i njega seksualno zlostavljao Hose Menendez.

Roselo kaže da se zlostavljanje dogodilo ranih 80-ih kada je bio član portorikanskog dečačkog benda Menudo. 

Lajl Menendez čeka odluku sudije


Okružno tužilaštvo Los Anđelesa saopštilo je da istražuje tvrdnje iznesene u habeas peticiji. Na kraju, na sudiji će biti da odluči da li osude treba da budu poništene. Ako jesu, onda bi kancelarija tužioca odlučila da li će ponovo suditi u slučaju. 

(Kurir.rs/I.M.)