"Sledeća stanica - Mars!" Probni let Muskovog Starship-a je (konačno) 100% uspešan

Dramatični snimci pokazuju eksploziju SpaceX-ovog Zvezdanog broda nakon pada u okean na petom testiranju.

Shutterstock

Čak i do poslednjih trenutaka, peti orbitalni probni let SpaceX-a njegove teške letelice Starship bio je ogroman uspeh.

Prvo, kompanija je uspela da bezbedno uhvati Starshipov Super Heavy booster koristeći toranj „Mechazilla“, koji ima dva kraka - „štapića“ - što je pravi podvig inženjeringa.

Čak je i gornja etapa od 165 stopa uspela da izvede školski let, poletevši u nedelju rano ujutru iz postrojenja za probne letove kompanije u Boka Čiki u Teksasu i kružeći oko Zemlje skoro sat vremena.

Shutterstock 

Snimci koje je obezbedio Starlink pokazuju kako letelica nežno klizi kroz svemir, dok se Zemlja okreće ispod.

Neposredno pre dodira, svemirska letelica je izvela manevar "belly flop" kako bi još više usporila spuštanje. Zatim je ispalio svoje potisnike da se ispravi i uspori spuštanje preko površine okeana.

Ali nekoliko sekundi kasnije, kamera sa daljinskim upravljanjem koja se pomera u vodi snimila je kako se letelica uzdiže u ogromnoj vatrenoj kugli, što je dramatičan završetak inače probnog lansiranja.

Shutterstock 

„Splashdown je potvrđen!“ Zvanični nalog kompanije SpaceX je twittovao. „Čestitam celom timu SpaceX-a na uzbudljivom petom letnom testu Starship-a!“ Uprkos eksploziji, izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk nazvao je to velikom pobedom.

„Brod je sleteo tačno na cilj!“ tvitovao je. „Drugi od dva postignuta cilja“, dodao je on, verovatno misleći na to da je kompanija uhvatila Super Heavy booster.

Sledeća stanica - Mars

Prethodni probni letovi nisu prošli ni približno tako dobro. Poslednji let u junu pokazao je da je ogromna svemirska letelica u velikoj meri preživela svoje spuštanje u taktu, ali je bespomoćno pljusnula u okean. U to vreme, aerodinamičke "klapne" Starshipa bile su uništene od strane ekstremnih sila koje su uključene.

Probni letovi kompanije 2023. uglavnom su se završili masivnim eksplozijama, primoravajući kompaniju da se resetuje tokom mnogo meseci i da se nosi sa posledicama.

Shutterstock 

Tokom svog poslednjeg leta, Starship se mogao videti kako polako se polako obavija plazmom dok je ponovo ulazio u Zemljinu atmosferu brzinom od preko 16.000 mph. Šestougaone ploče toplotnog štita svemirske letelice štitile su je od ekstremnih temperatura. Čak su i "zakrilci" ovog puta izgledali daleko bolje u poređenju sa junskim probnim letom kompanije.

Sledeći let pod nazivom Let 6 već je dobio zeleno svetlo od strane Federalne uprave za avijaciju, postavljajući teren za još jedno uzbudljivo lansiranje.

Shutterstock 

Naravno, izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk je iskoristio priliku da ponovi svoje ambicije da uz pomoć letelice razvije grad na Marsu.

„Ako civilizacija bude razumno stabilna u narednih 30 godina, na Marsu će biti izgrađen samoodrživi grad od milion i više ljudi“, napisao je on na Twitteru.