IZRAEL OBUSTAVIO ZAHTEV TRGOVACA DA UVEZU HRANU U GAZU! Tvrde da ne sprečavaju ulazak humanitarne pomoći

Izrael je obustavio razmatranje zahteva trgovaca da uvezu hranu u Gazu

Hassan Jedi / AFP / Profimedia

Izrael je obustavio razmatranje zahteva trgovaca da uvezu hranu u Gazu i time onemogućio snabdevanje potrepštinama više od polovine opkoljene palestinske teritorije koje je funkcionisalo u proteklih šest meseci.

Od 11. oktobra trgovci u Gazi, uvoznici hrane iz Izraela i sa Zapadne obale, nemaju pristup sistemu koje je na proleće uspostavio COGAT, odeljenje Ministarstva odbrane Izraela zaduženo za nadgledanje pomoći iz inostranstva i komercijalnih pošiljki, rekli su izvori na koje se poziva agencija Rojters.

Priliv robe koja sada stiže u Gazu je najniži od početka rata pre godinu dana, pokazala je analiza zvaničnih izraelskih podataka.

COGAT nije odgovorio na Rojtersovo pitanje o uvozu hrane u Gazu, već je rečeno da se čini sve kako bi dovoljno pomoći ušlo u priobalnu enklavu i da Izrael ne sprečava ulazak humanitarne pomoći. Optužbe da Izrael blokira isporuku zaliha su odbačene.

Od 1. do 16.oktobra ukupna isporuka pošiljki u Gazi, uključujući pomoć i komeracijalnu robu, pala je na 29 kamiona u proseku dnevno, po statistici COGAT-a.

Od maja do septembra na palestinsku teritoriju je ulazilo u proseku 175 kamiona dnevno.

Komercijalne pošiljke, roba koju su kupili lokalni trgovci i prevezli je kamionima posle direktnog odobrenja COGAT-a i potom prodata na pijacama u Gazi činila je 55 odsto ukupnih pošiljki u tom periodu.

Dva izvora koja učestvuju u snabdevanju hranom su rekla da je razlog zaustavljanja komercijalnih pošiljki zabrinutost Izraela da ekstremistički Hamas prima prihode od uvoza.

Portparol Hamasa je porekao da ta islamistička organizacija krade hranu ili da ima prihoda, već je istakao da pokušava da osigura raspodelu pomoći u Gazi.

Očito zatvaranje komercijalnog sistema dogodilo se u vreme kada je Izrael pokrenuo novu vojnu operaciju potiv Hamasa na severu Gaze paralelno s ometanjem isporuke humanitarne pomoći.

Svetski program hrane je saopštio u nedelju da je zbog vojne operacije zaustavljena sva isporuka pomoći preko prelaza na severu tokom najmanje dve nedelje ovog meseca.

Veliko smanjenje obima pomoći Gazi navelo je SAD da zapreti obustavom vojne podrške Izraelu.

Posle međunarodnih kritika COGAT je ove nedelje saopštio da je Izrael dozvolio da desetine kamiona sa humanitarnom pomoći uđe u Gazu, uključujući i one koje ulaze preko prelaza na severu.

(Beta)