ZBOG IZBORA U OVE DVE DRŽAVE NE SPAVAJU U RUSIJI I AMERICI! Putin ih sprečava da idu ka Zapadu: Zbog ovoga je izazvano nezadovoljstvo u Vašingtonu!

EPA Alexander Shcherbak Sputnik

Predsednički izbori u Moldaviji zakazani za 20. oktobar, a paralmetnarni u Gruziji zakazani za 26. oktobar i predsednički i parlamentarni u Rumuniji predviđeni 24. novembra i 1. decembra naizgled zvuče kao nešto što nama u Srbiji ne okupira pažnju. Možda je i tačno da ovo nije na visokoj listi prioriteta.

Doduše, može se gledati i ovako – svi ovi izbori su odluka o tome koliko duboko i koliko zapadno može stići ruski uticaj. Od toga zavisi da li će bivše sovjetske republike reći “njet” Kremlju, a “yes” EU ili suprotno, ali i da li će EU reći svoje “da” dugogodišnjim državama kandidatim. Na ovim izborima će Moldavija i Gruzija praktično glasati da li će se orijentacija prema Evropskoj uniji upisati u nacionalni strateški cilj ili će se okrenuti ka Kremlju i profilisati uz Vladimira Putina.

Da je ta odluka istorijski važna, pokazuje i intenzitet zaintersovanosti koji se kreće od propagande, finansiranja, špijuniranja i hibridnih delovanja.

Kurir Televizija 


Gosti "Usijanja" koji su dali svoj osvrt na ovu temu bili su Boško Jakšić, novinar, dr Dušan Ilić, naučni saradnik Instituta za evropske studije i Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost.

Ilić je analizirao situaciju u Moldaviji:

- Politička situacija je uzvarela, društvo je izrazito polarizovano i ta dva pola nisu uslovljena samo uticajem velikih sila, odnosno SAD i Rusije. Situacija je i kulturološki uslovljena, jedan deo moldavskog stanovništva je prorumunski orijentisano i smatraju da su rumunske nacije, i oni važe za liberalnije društvo, a oni maltene glasaju sa zapad. Drugi pol čini interesantna koalicija koju predvode bivši predsednik i bivši premijer i to je blok komunista i socijalista, ali ja bih njih nazvao slovesnko-pravoslavno-komunistički blok. To je onaj deo stanovništva koji ne pripada rumunizaciju, pogotovo što je Moldavija starija od Rumunije pet vekova. Postoji i treća manja grupacija koja je proruski orijentisana.

Jakšić je analizirao koliko Putina zanimaju ovi izbori:

This browser does not support the video element.

Zbog izbora u ove dve države se ne spava u Rusiji i Americi  Kurir televizija

- Ovi izbori su važni za Moldaviju i Gruziju, mnogo više nego za Putina, njemu je svakako stalo da spreči ove dve zemlje da idu ka Zapadu, pogotvo kako su te dve države, zajedno sa Ukrajinom, dobile onaj prekoredni status država kandidata za ulazak u EU i od tada se pojačava taj mini front na kome se direktno sučeljavaju interesi Rusije i Zapada. Moldavija je čak prešla jedan neobičan put za tih godinu dana, od države kandidata, do toga da EU preti sankcijama, jer je tamo izglasan kontroverzan zakon o stranim agentima. Dakle, sve nevladine organizacije koje imaju preko 20% finansiranja iz inostranstva, moraju da se registruju pod formulom agenti stranih interesa. To je kopija onoga što Rusija radi tim organizacijama, to je represija, i to je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Briselu i Vašingtonu.

 Miletić je pričao o osetljivosti ovih izbora, pa je spomenuo špijunaže i finansiranje kampanja:

- Nisu to nelegalni, nisu prekršili zakon, verovatno SAD nemaju toliko novca da toliko baš investiraju u nešto što nije prioritet. Mada, hoću da kažem da smo još u junu imali signal od Stejt deparmenta da su definisali izbore u Moldaviji kao neke koji bi mogli da budu kritični i preko kojih bi Rusija mogla da destabilizuje društvo. Određeni uticaji tu postoje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"SRUŠEN JE MIT NEPOBEDIVOG PUTINA, RUSIJA VIŠE NIJE BEZBEDNA" Analitičari: Ukrajina je potpuno ovladala proizvodnjom OVOG ORUŽJA  Kurir televizija