"BRANKO L. LAZAREVIĆ" PROF. DR ZORANI OPAČIĆ KK "Bagdala" iz Kruševca dodelio godišnju nagradu za doprinos književnosti

Privatna Arhiva

Književni klub "Bagdala" iz Kruševca dodelio je godišnju nagradu za doprinos književnosti za decu "Branko L. Lazarević" profesorki dr Zorani Opačić iz Beograda.

Zorana Opačić rođena je i odrasla u profesorskoj porodici u Kruševcu, u ulici Majke Jugovića. Roditelji Zvonimir – Zvonko i Vidosava Opačić radili su u nekadašnjoj Pedagoškoj akademiji. U rodnom gradu završila je Osnovnu školu "Vuk Karadžić" i gimnaziju. Na Filološkom fakultetu u Beogradu završila je studije srpske književnosti, magistrirala i doktorirala. Radi na Fakultetu za obrazovanje učitelja i vaspitača (donedavno Učiteljskom fakultetu) Univerziteta u Beogradu kao redovni profesor književnosti za decu i mlade.

Bavi se istraživanjem književnosti za decu i mlade, savremene srpske književnosti i nastave srpskog jezika u osnovnoj školi. Objavila je nekoliko naučnih knjiga o srpskoj književnosti. Priredila je više od dvadeset knjiga, zbornika i antologija, među kojima Antologiju književnosti za decu u ediciji Deset vekova srpske književnosti Matice srpske (2018). Sačinila je i desetak udžbenika i lektira za osnovnu školu.

Privatna Arhiva 

Kourednica je naučnog časopisa Detinjstvo Zmajevih dečjih igara iz Novog Sada i urednica Savetovanja Zmajevih dečjih igara. Od 2022. rukovodi kursom Istorija srpske kulture NOKC "Vuk Karadžić" u Tršiću (pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete), za talentovane učenike iz Srbije i okruženja. Predsednica je Upravnog odbora Zadužbine "Desanka Maksimović" i Fondacije "Grozdana Olujić".

Učestvovala je u radu više žirija za najbolje knjige za decu u zemlji i regionu.

Dobila je nagrade Sima Cucić (2019), Nagradu Zmajevih dečjih igara za popularizaciju književnosti za decu (2020) i Nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za doprinos i razvoj književnosti za djecu (2020).

Kurir.rs/Ž. Milenković