OTKRIVENO ŠTA JE NAĐENO U DŽEPU UBIJENOG VOĐE HAMASA! Objava izraelske vojske mogla bi da izazove skandal! (FOTO/VIDEO)

Izraelska vojska je iznela nove informacije o ubistvu Jahje Sinvara

EPA Mohammed Saber

Pasoš koji je pronađen kod ubijenog vođe Hamasa pripada učitelju UNRWA-e (Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama) koji je bio u Egiptu poslednjih nekoliko meseci, objavio je reporter za palestinska pitanja televizijske kuće Kan.

Pasoš glasi na ime Rafaha Hanija Zouroba. Kanov izveštač je preneo kako Zourob tvrdi da je u Egiptu i da UNRWA kaže da je prešao Gazu preko Rafe u aprilu. 

Izrael je u četvrtak u Gazi ubio lidera Hamasa Jahju Sinvara, što je izraelski ministar spoljnih poslova Israel Kac nazvao "pobedom za ceo slobodni svet".

Vodeći izraelski dnevni list Ynet opisao je detaljno kako se odvijala operacija izraelskih snaga u Rafi u kojoj je ubijen jedini preostali vođa Hamasa, kojeg smatraju glavnim odgovornim za planiranje krvavog masakra 7. oktobra 2023. godine.

Sinvar je ubijen nakon što se zgrada u kojoj se nalazio urušila, kao i eksplozije šrapnela dveju vrsta municije: tenkovske granate Merkava Mark 4 koju je ispalila 460. brigada i rakete Matador koju je izradio izraelski odbrambeni izvođač RADS.

Incident je započeo u 10 sati ujutro kada je vojnik 450. bataljona uočio sumnjivu osobu kako ulazi i izlazi iz zgrade. Upozorio je svog komandanta, koji je naredio otvaranje vatre.

U 15 sati snage IDF-a su pomoću drona identifikovale tri osobe koje su napuštale zgradu, pokušavajući da se kreću od kuće do kuće. Dve osobe bile su prekrivene dekama, hodale su ispred Sinvara kako bi raščistile put.

Komandant 450. bataljona otvorio je vatru na grupu, zbog čega su se razbežali.Dvojica su pobegla u jednu zgradu, a Sinvar u drugu. Sinvar se popeo na drugi sprat zgrade, a IDF je odgovorio ispaljivanjem tenkovske granate.

Kad je jedinica IDF-a počela da pretražuje ​​zgradu, na njih su bačene dve granate - jedna je eksplodirala, druga nije. Vojnici su se povukli i poslali dron, koji je otkrio povređenog Sinvara, pokrivenog lica, kako sedi u sobi i pokušava štapom da obori dron.

Situacija se smirila, a onda je u zoru opet krenulo. Izraelske trupe su otkrile telo s prepoznatljivim obeležjima, što je dovelo do procesa identifikacije, koji je dovršen u večernjim satima.

- Znali smo otprilike gde se Sinvar nalazi, već neko vreme, uprkos visokom stepenu tajnosti koju je Hamas uspevao da održi oko njega. Znali smo da je bio u Rafi i usredsredili smo se na otkrivanje tamošnje podzemne infrastrukture kako bismo ga pronašli - rekao je zvaničnik IDF-a.

IDF je takođe otkrio da je "pre nekoliko nedelja, u sličnoj podzemnoj operaciji, otkrivena soba s dokazima koji sugerišu da je Sinvar bio u istom kompleksu.

- Čak ni juče nismo bili sigurni da li je Sinvar pobegao u Kan Junis. Ovo je značajno postignuće koje bi trebalo pretočiti u strateško - ističe IDF.

IDF još uvek istražuje identitet dvojice terorista koji su bili sa SinVarom, a ostaje nejasno da li je jedan bio komandant bataljona Hamasa.

- Hamas je nastavio da deluje čak i kada Sinvar nije bio dostupan. Postoje druge visoke osobe unutar Hamasa i oni imaju strukturisan lanac komandovanja. Postoji Hamas u inostranstvu i Sinvarov brat, Mohamed - primetio je vojni zvaničnik.

Komandant koji je vodio akciju čišćenja i identifikovao Sinvara ranjen je na početku rata kada se pridružio borbi na granici Gaze, izgubivši vojnike u istoj bici. Tokom sukoba u sredu koji je doveo do Sinvarove smrti, vojnik iz 450. bataljona teško je povređen vatrenim oružjem. Počinitelji su dvojica terorista koji su pobegli u obližnju zgradu.

Ranjeni vojnik, stanovnik sela Druze u severnom Izraelu, evakuisan je u medicinski centar Soroka u Ber Ševi, gde se trenutno nalazi na intenzivnoj nezi.

IDF i Šin Bet istakli su da je "Sinvar ubijen nakon godinu dana skrivanja među civilnim stanovništvom Gaze, kako iznad zemlje tako i u Hamasovim tunelima".

EPA Mohammed Saber 

- Desetine operacija koje su izveli IDF i Šin Bet tokom prošle godine, a posebno u zadnjih nekoliko sedmica, ograničili su Sinvarovo kretanje i doveli do njegove eliminacije - poručili su.

- Sinvar je uništio vaše živote. Rekao vam je da je lav, ali u stvarnosti se sakrio u mračnu jazbinu i ubijen je dok je u panici bežao od naših vojnika. Njegova eliminacija označava važnu prekretnicu u padu Hamasove vladavine zla - poručio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu u obraćanju stanovnicima Gaze.

Izrael je početkom meseca zabranio ulazak u zemlju generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu jer, kako tvrde, nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael.

U nedelju su izraelski tenkovi upali u bazu UN u Libanu.

Izraelski ministar energetike Eli Koen optužio je mirovne snage Ujedinjenih nacija u južnom Libanu (UNIFIL), nazvavši ih "beskorisnim" jer nisu uspele da zaštite Izraelce od napada Hezbolaha pa ih je pozvao da se povuku.

Isto je učinio i premijer Netanjahu. Izraelska vojska je stranim novinarima u nedelju pokazala Hezbolahov tunel, udaljen manje od 200 metara od položaja mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, kao i zalihe oružja koje je vojska tamo pronašla.

(lKurir.rs/Jutarnji.hr/Ynet/Preneo: V.M.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

NOVI VOĐA HAMASA DALEKO EKSTREMNIJI OD PRETHODNIKA! Politikolog naveo njegovu ŽESTOKU izjavu kojom poručuje da je SPREMAN NA SVE!  kurir televizija