"TO ĆE POJAČATI DUH OTPORA": Hezbolah najavio novu, eskaliraćuju fazu borbe protiv Izraela nakon smrti vođe Hamasa

Shutterstock

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da kreće u novu, eskalirajuću fazu borbe protiv Izraela nakon ubistva vođe Hamasa Jahje Sinvara, čija će smrt, kako je poručio Iran, "pojačati duh otpora", javlja Rojters.

Dok su zapadni lideri ocenili da ubistvo Sinvara otvara put ka okončanju konflikta na Bliskom istoku, izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da će rat trajati dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas.

"Danas smo poravnali račun. Danas je zlu zadat udarac, ali naš zadatak još uvek nije završen“, rekao je Netanjahu u snimljenoj video izjavi nakon što je potvrđena smrt Sinvara.

Netanjahu je ujedno izjavio i da se "rat može završiti sutra" ako "Hamas položi oružje" i vrati taoce.

Porodice talaca ocenile su da je ubistvo Sinvara značajno postignuće, ali su ukazale da ništa nije završeno dok su njihovi bližnji i dalje u Gazi.

Izraelska vojska saopštila je u međuvremenu da je u vazdušnom napadu na jug Libana ubila još jednog komandanta Hezbolaha Mohameda Huseina Ramala, koji je odgovoran za planiranje i izvođenje terorističkih aktivnosti protiv Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske snage locirale su i uništile i nekoliko raketnih bacača pripremljenih za lansiranje ka severu Izraela.

Prema palestinskim medicinskim izvorima, više civila, pretežno dece, stradalo je u nastavku izraelskih vazdušnih napada u četvrtak uveče i rano jutros, a mnogi su povređeni na različitim lokacijama u Pojasu Gaze.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da su izvučena tela dece nakon raketnog udara na kuću severozapadno od Gaze, dok su u odvojenom incidentu dve osobe ubijene u oblasti jugoistočno od tog grada.

Kurir.rs/Fonet/Preneo: D. P.

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

NOVI VOĐA HAMASA DALEKO EKSTREMNIJI OD PRETHODNIKA! Politikolog naveo njegovu ŽESTOKU izjavu kojom poručuje da je SPREMAN NA SVE!  kurir televizija