"LEKAR OSUĐEN ZA SMRT TRUDNICE, A DOBIO SAMO NOVČANU KAZNU" Posle smrti devojke nakon vađenja zuba, novinarka na Kurir televiziji otkrila novi strašan slučaj

Shutterstock, Kurir Televizija

Danima javnost potresa vest da je šesnaestogodišnja devojčica izgubila život u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nakon što je pretrpela teške komplikacije tokom vađenja zuba u jednoj privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Slađana Jašarević, novinarka iz Sarajeva pričala je kako se tamo nose sa presudama koje se tiču grešaka lekara:

 - Retko se desi da dođe do presude, a i kada se desi kazne nisu adekvatne, makar po mom mišljenju. Skoro smo imali slučaj u RS kada je lekar optužen i osuđen za neadekvatno lečenje trudnice, koja je nažalost preminula sa svojom bebom, i on je dobio uslovnu kaznu, novčanu i nakon toga se vratio da radi u bolnici, a nedugo zatim je došao i do mesta direktora bolnice. To je ponižavajuće za sve ljude, a zamislite kako se tek oseća ta porodica koja je izgubila nekoga, bez obzira što nijedna kazna ne može vratiti najmilije, ali neka adekvatna kazna bi bila da se iole ublaži ta bol. To su tako minimalne kazne, kao da nije u pitanju izgubljen ljudski život.

This browser does not support the video element.

Gosti jutarnjeg programa o greškama lekara sa smrtnim ishodom: Mnogo je učestalije nego što mislite   Kurir televizija

 Gosti jutarnjeg programa na Kurir televiziji koji su diskutovali konkretno o slučaju tinejdžerke koja je izgubila život nakon problematike sa zubom bili su dr Jovana Pavlović, stomatolog i Jurica Radović, glavni urednik portala za estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju.

Pavlović je odgonetnula da li je ekstrakcija zuba rutinski poduhvat:

- Rutina je u ovom kontekstu veoma nezahvalna reč. Vađenje zuba se posmatra iz jednog ugla kao rutinska jer se obavlja svaki dan u stomatološkoj ambulanti, tako da sa tog aspekta to i jeste, ali ako svakom pacijentu priđemo individualno, onda to nije rutinska intervencija. Bitno je, kod svakog pacijenta, da se uzme dobra anamneza, da se dobro ispita, jako je bitno da se naglase određene grupe pacijenata rizika koji imaju posebne uslove, pripremu, u toku i nakon vađenja zuba. Samim tim, možemo da kažemo da jeste rutina, ali i da nije. Dakle, što se tiče anamneze, postoje pacijenti rizika i to su najčešće srčani bolesnici, a kod takvih mora da se uradi antibiotska priprema, odnosno da pacijenti pre ekstrakcije zuba popiju antibiotike. Što se tiče ovog aktuelnog slučaja, mi još ne znamo, još nisu gotovi rezultati obdukcije, pa ne možemo da tvrdimo da je uzročnik smrti samo vađenje zuba. Pretpostavićemo da je devojčica bila zdrava, ali postoji mogućnost da je imala urođenu srčanu manu za koju nije znala, tako da je samim tim bila među faktorima rizika.

 Radović je imao isksutva sa raznim greškama lekara, ali grešku stomatologa prvi put čuje:

 - Do sada se na grešku stomatologa niko nije žalio, ali imao sam jedan slučaj kada mi se javila žena pre dva meseca i ispričala mi bizarnu priču. Naime, bila je u četvrtom mesecu trudnoće, dobila je trudove, primili su je u bolnicu, a niko joj nije pružio pomoć jer je bila sezona letnjih odmora. Ona je rodila dve mrtve bebe i doživela totalni šok, a niko nije reagovao na te stvari. Pokušao sam da obavestim medije u Hrvatskoj jer se to desilo tamo, ali niko nije reagovao. Zapravo, sve te svari su i te kako učestalije nego što se o njima priča. Nekada imam osećaj da zdravstvo, makar što se hrvatske tiče, ne postoji. Sve se urušilo, ako imate para živećete, ako nemate, umrećete.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Potresna ispovest žene koja tvrdi da joj je majka preminula zbog lekarske greške  Kurir televizija