KAO SIROČE U ČAMCU SA 14 GODINA STIGAO U ITALIJU... Siniša Mihajlović mu je promenio život, a onda je usledio brodolom

Fudbaler iz Gambije odlučio da resetuje karijeru

Gonzales Photo/Christian Midtgaa / imago sportfotodienst / Profimedia

Musa Džuvara, pre četiri godine bio je prava fudbalska senzacija, momak o čijem životu su pisane razne priče, snimani dokumentarni filmovi.

Zablistao je u dresu Bolonje pod komandom Siniše Mihajlovića, legendarnog srpskog trenera koji je preminuo krajem 2022. godine. Živeo je Musa Džuvara svoju fudbalsku priču, davao golove za Bolonju i uživao u popularnosti. Imao je 18 godina, kada je golom na stadionu "Đuzepe Meaca" srušio Inter (2:1) i postao senzacija u Seriji A.

EPA PAOLO MAGNI 

- Hvala treneru Mihajloviću što mi je ukazao poverenje protiv Intera. Ovaj dan ću pamtiti dok sam živ - pričao je tada mladi Džuvara.

Nažalost, njegova karijera krenula je već na jesen silaznom putanjom. Usledila je pozajmica u portugalsku Boavistu, a sledeće sezone u Krotone. Stalna seljakanja, promene trenera i slabiji rad na trenerima odrazili su se i na status Muse Džuvare.

Bolonja je reprezentativca Gambije poslala početkom 2023. na pozajmicu u danski Odenze. Istog leta Musa Džuvara je kao slobodan agent potpisao za Vejle do 2026. godine, jedan od najstarijih i najtrofejnijih klubova iz Danske, osnovan daleke 1891. godine. Klub čije su legende čuveni Alan Simonsen, Džon Sivebek, Džoni Mjelbi...

A, životna priča Muse Džuvare je toliko spektakularna, da bi se po njoj mogao snimiti jedan dobar holivudski blokbaster. Poreklom je iz Gambije, afričke države za čiju reprezentaciju igra. Odrastao je bez roditelja, imao je samo dedu koji se brinuo o njemu. Sa 14 godina je odlučio da krene u potragu sa boljim životom.

Profimedia 

Ukrcao se u čamac i pobegao iz svoje zemlje u Italiju, preko Senegala i Zapadne Sahare, Maroka i Tunisa. Stigao je na Siciliju, jedan od 25.000 te godine. Smestili su ga u kolektivni smeštaj za izbeglice u Potenci, mestu dva ipo sata vožnje od Napulja. Tu je i zavoleo fudbal. Počeo je da igra u lokalnom i amaterskom klubu Potenca, a zatim je otišao u Virtus Aviljijano. U ovom klubu je došlo do sudbonosnog susreta. Naime, trener Vitantonio Suma je usvojio mladog Musu i tako mu obezbedio dobre uslove za život i fudbalsko usavršavanje.

Nakon toga dobio je ponudu da pređe u Kijevo iz Verone. I tu je njegova fudbalska priča mogla da bude ugašena, već na početku. Italijanska fudbalska federacija (FIGC) stavila je zabranu na taj transfer. Kao razlog naveli su da su nova pravila federacije protiv eksploatacije imigranata. Musa Džuvara bio je očajan u toj situaciji, jer mu je zabranjeno da potpiše profesionalni ugovor.

Zatim je sa svojim starateljima započeo pravnu bitku. Advokati su uspeli da dobiju mukotrpan proces, a Musa Džuvara je u debitantskoj sezoni 2017/2018 za mladi tim Kjeva, na 15 utakmica dao osam golova. Na poznatom i cenjenom turniru omladinaca u Vijaređu igrao je za Torino. Na tri utakmice dao je isto toliko golova i zapao za oko mnogim agentima. Uspeo je potom i da debituje u Seriji A za Kjevo.  Tim iz Verone ispao je iz elitnog ranga, a Musa Džuvara je u transferu vrednom 500.000 evra potpisao za Bolonju.

Eksplodirao je u Bolonji kod Siniše Mihajlovića, koji je uvideo njegov talenat i golgeterski instinkt. Debitovao je u Kupu Italije protiv Udinezea u decembru 2019, a prvi meč u Seriji A odigrao je protiv Rome sledeće godine, pre nego što je usledilo zatvaranje stadiona zbog epidemije kovid-19. Za Bolonju je odigrao 12 utakmica i dao jedan gol, pre nego što je napustio klub.

Trenutno, Musa Džuvara (22) standardan je u ekipi Vejlea za koju je odigrao 11 utakmica. Nije još uspeo da postigne gol, ali je upisao tri asistencije. Igra na poziciji desnog krila i njegova vrednost prema portalu Transfermarkt iznosi 850.000 evra.

This browser does not support the video element.

Srpski navijači viču nemačkoj policji; kerovi, kerovi  Kurir sport