SLEDI NEZAPAMĆENO STRADANJE U OVOM DELU SVETA! Stručnjaci za Kurir televiziju: Izrael pred korakom koji će definisati budućnost Bliskog istoka

Ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara od strane Izraela u javnosti je pokrenulo mnoga pitanja koja se tiču budućnosti Bliskog istoka o čemu su za "Puls Srbije" govorili gosti Dimitrije Milić, Branimir Đokić, Branko Nadoveza i Slobodan Dimitrijević.

Shutterstock, Kurir Televizija, AP Adel Hana

U oktobru 2024. godine sukob između Izraela i Hamasa postaje sve intenzivniji, obeležavajući godinu dana od početnog napada Hamasa. Izrael je pojačao vojne operacije u Gazi, dok se borbe trenutno proširuju na Liban, gde Izraelske snage gađaju položaje Hezbolaha. Hamas nastavlja raketne napada dok se civilne žrtve povećavaju sa obe strane. Ovaj sukob preti da eskalira u širi regionalni konflikt, dok međunarodna zajednica traži načine da posreduje u primirju i smanji napetost.

Gosti emisije "Puls Srbije" koja se emituje na Kurir televiziji Dimitrije Milić, programski direktor "Novi treći put", Branimir Đokić, stručnjak za spoljnu politiku, Branko Nadoveza, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju, redovni profesor Fakulteta bezbednosti i Slobodan Dimitrijević ispred Srpsko-ruskog pokreta dali su svoje mišljenje na ovu temu i pojasnili dalja dešavanja koja se mogu očekivati nakon što je u javnosti isplivala informacija da je lider Hamasa Jahju Sinvar kojeg smatraju glavnim odgovornim za planiranje krvavog masakra 7. oktobra 2023. godine ubijen.

Na samom početku Milić je istakao mišljenje koje deli i većina stručnjaka o pitanju da li je ova likvidacija od strane Izraela bila očekivana:

Kurir Televizija 

- Izrael je ovim događajem sebe stavio u veoma pozitivnu poziciju. Deluje je da je ovo ubistvo Izraelu bilo važno pre svega radi pokazivanja kapaciteta, a sa druge strane predstavlja obezgalavljivanje organizacije koju oni smatraju odgovornom za eskaliranje istočnih sukoba - rekao je Milić na šta se Đokić nadovezao:

- U svakom momentu moglo se oćekivati da će u javnost stići informacija poput ove uzimajući u obzir sve načine na koje su pokušavali da lociraju vođu Hamasa, odnosno pretraživanjem Gaze, upotrebe dronova i slične tehnologije. Način na koji će se ovaj rat završiti definisaće poziciju i stanje Bliskog istoka u narednim decenijama. Ubistvo vođe Hamasa predstavlja najvažniji događaj koji se desio od osnivanja njihove države - istakao je Đokić te naglasio najvažnije:

Kurir Televizija 

- Raskrsnica na kojoj će se Izrael uskoro naći predstavlja pitanje: Da li će se sada kada su najmoćniji odlučiti za racionalnu odluku sklapanja mirovnih sporazuma sa Iranom i Libanom i na taj način ostvariti svoju bezbednost ili će preovladati ekstremisti koji će ovu priliku iskoristiti za dalje uništenje protivnika i stvaranja nove mape Bliskog istoka. Druga opcija izazvaće krizu koja će trajati decenijama, a za sada situacija deluje kao da će se odlučiti upravo za nju.

Nadoveza je naglasio kako je on drugačijeg mišljenja, odnosno da ne smatra likvidaciju lidera Hamasa toliko uspešnom i važnom za budućnost ovog sukoba, kao što to misli Izrael i njegovi savetnici:

Kurir Televizija 

- Nisam siguran koliko će ova likvidacija značiti za dalji tok događaja pošto ne verujem u preteranu moć ubijenog lidera Hamasa. Pitanje je da li će njegova organizacija sada nestati ili će je naslediti neka ličnost koja će sprovoditi iste procese - rekao je Nadoveza na šta je Dimitrijević sličnog mišljenja istakao zanimljive činjenice:

Kurir Televizija 

- Takođe sam mišljenja da se ništa bitno neće promeniti uprkos očekivanjima Izraela. Na osnovu ranijih ratova koji su izazvani besmislenim razlozima potrebna je velika parola zarad okončanja. Usled nedostatka argumenata i opravdanja za stvaranje ovog velikog i tragičnog sukoba na istoku Izrael se odlučio da smrt pojedinca protivničke organizacije iskoristi i javnosti predstavi kao pokretač želje za primirjem, što znači da su kao država svesni da su preterali i sada traže bilo šta što će ih u očima svetske javnosti prikazati pozitivnije nakon završetka sukoba.

This browser does not support the video element.

Stručnjaci za Kurir: Šta ubistvo vođe Hamasa znači za Izrael?  Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Srpskinja iz Izraela: Balkan može da se saoseti sa nesposobnošću UN-a da smiri sukob  Kurir televizija