Ko je glumac koji tumači mladog Iva Andrića u seriji "Nobelovac"? Pronašli ga u Zagrebu, a tek što je završio akademiju

Mladi glumac uglavnom je aktivan u pozorištu, a do sada je ostvario angažmane u belgijskom filmu "The Chapel" i dve hrvatske serije "Crno-bijeli svijet" i "Metropolitanci"

Privatna Arhiva

Serija "Nobelovac" osvojila je srca publike, a ovog vikenda se pojavljuje i mladi Ivo Andrić. U šestoj epizodi njemu stiže razglednica od Helene Ižikovske iz Poljske koja ga vraća u prošlost, 1914. godinu kada je kao mlad student živeo kod njene porodice u Krakovu.

RTS  Mladi Andrić

Saznavši za ubistvo Franca Ferdinanda u Sarajevu, Andrić napušta Helenu i Krakov i putuje u domovinu, prvo u Zagreb, zatim u Split, gde se sreće sa svojim prijateljima, borcima protiv austrougarske okupacije i sa svojom mladalačkom ljubavlju Evgenijom Gojmerac. Andrića, kao pripadnika Mlade Bosne, okupacione vlasti hapse i odvode u splitsku tamnicu.

RTS  Tihomir Stanić

U ulozi nobelovaca našla su se dva glumca. U zrelijem dobu Andrića tumači Tihomir Stanić, dok je rola Andrića iz mlađih dana pripala hrvatskom glumcu Igoru Juriniću, piše Srbija danas.

Mladi glumac uglavnom je aktivan u pozorištu, a do sada je ostvario angažmane u belgijskom filmu "The Chapel" i dve hrvatske serije "Crno-bijeli svijet" i "Metropolitanci".

Jurinić je diplomirao na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu u junu ove godine, odbranivši završni rad pod nazivom "Muzika u dramskom pozorištu".

ATA images  Igor s Brankom Petrić na premijeri u Beogradu


Prilikom snimanja serije "Nobelovac", mladi Jurić je istakao da je oživljavanje mladog Ive Andrića za njega veliki izazov.

- Portretirati stvarnu osobu je veliki izazov, i to ne bilo koju stvarnu osobu... Što je veći izazov, to je veći napredak - konstatovao je svojevremeno hrvatski glumac, čiji talenat će srpskoj publici biti prezentovan kroz naredne epizode serije "Nobelovac".

Pokušao sam da nađem u Andriću čoveka

Igor Jurić, takođe, istakao je da u prikazu Andrićevog lika želi da publici prikaže čuvenog književnika kao čoveka.

- Mi imamo tendenciju da neke poznate ljude dehumaniziramo, pa ja pokušavam da prikažem da je Andrić bio mlad čovek kao i svi drugi, da se borio sa istim teškoćama, da je imao iste nagone. Pokušavam da nađem čoveka u njemu - istakao je on.

RTS 

Krajem prošle godine tim RTS ispratio je snimanje serije "Nobelovac", a tom prilikom Igor Jurić je snimao tri ključne scene iz Andrićevog života - susret mladog Andrića i Ive Vojnovića u bolnici milosrdnih sestara u Zagrebu; zatim, susret Andrića i Krleže 1948. godine na Petom kongresu komunističke partije Jugoslavije i susret mladog Andrića i mladog Crnjanskog u hotelu Moskva u Beogradu.

 Bonus video

This browser does not support the video element.

BILI SMO U ANDRIĆEVOJ SPOMEN SOBI: Šta sve krije apartman 144 u Sokobanji (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija