"DA LI JE BELIVUK DOŠAO SA MILJKOVIĆEM I NABILDOVANIM MOMCIMA?" Nastavljeno suđenje vođama klana, na ročište došle supruge i tašta!

Zorana Jevtić, Dado Djilas, Nenad Kostić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je održano suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i njihovim suprugama Bojani i Tanji. Optužnicom su obuhvaćeni i Filip Ivanovski i njegova supruga Marija.

Uživo
15:25

Suđenje završeno za danas

Suđenje je za danas završeno, a nastavak je zakazan za 28. novembar.

15:19

Belivuk i Miljković ispitivali svedoka

Za govornicu je izašao Marko Miljković koji želi da postavlja pitanja svedoku.

Miljković: Da li se sećate Đole?

Sudija: Sa svedokom budite na Vi.

Miljković: Kada sam došao za stan koji je na ime Tanje Miljković, da li sam ga gledao?

Svedok: Došli ste u firmu, verovatno ste ga pogledali. Nisam ja išao da pokazujem stanove.

Veljko Belivuk je sledeći koji se javio da postavi pitanja.

Belivuk: Srđan Lalić je govorio da je nama stanove u Alfa sitiju poklonio Radoje Zvicer i da je on to gradio. Da li je sa svedokom Đorđem gradio Zvicer taj kompleks?

Svedok: Ne, nema nikakve veze Zvicer.

Sudija: Da li su Miljkovići ušli u posed stana?

Svedok: Jesu ušli u posed, ali nisu isplatili do kraja i stan je i dalje u vlasništvu firme. Stan nije vraćen, mi smo raskinuli ugovor i dostavili raskid ugovora Tanji Miljković, onda smo tužili i dobili prvostepenu presudu za iseljenje. Sav novac koji smo dobili od Miljkovića, mi smo na zahtev tužilaštva uplatili na Direkciju za imovinu. Novac nam je oduzet. I dve garaže nisu u našem posedu, koriste ih druga lica. Tužbom za iseljenje je obuhvaćena Tanja Miljković, koja je trećim licima dozvolila da koriste stan, to su neka žena i deca, a tom tužbom su obuhvaćena i parking mesta. Čekamo drugostepenu presudu.

Sudija: Bojana Belivuk je zakupac garaže?

Svedok: Jeste, i dalje plaća 10.000 dinara mesečno.

15:03

Đorđe Mandić za govornicom

Za govornicu je potom izašao svedok Đorđe Mandić.

Svedok je, kako se navodi u optužnici, prodao stan Bojani Belivuk 2016.

- Poznajem Veljka Belivuka. On i supruga su došli, pogledali stan i kupili ga.

Na pitanje tužioca, da li je Belivuk došao sa suprugom ili Markom Miljkovićevim i još nekim "nabildovanim momcima", kako je tvrdio u istrazi, svedok je odgovorio:

- Bilo je par kontakata. Kada su došli, videli su stan, ostajem pri tome što sam rekao u istrazi. Prvo su došli Belivuk, Miljković i još neka lica. Bio je razgovor da mu se dopada stan, koja je cena, da li može deo da se uplati odmah a deo na rate. Rekao sam može.

Tužilac ga je pitao, da li je siguran da je Bojana Belivuk uopšte dolazila da pogleda stan, pošto je rekao u istrazi da je "Veljko rekao da su oni dolazili a da će supruga da kupi stan i da će ona doći na potpisivanje".

- Ovako, kada kupci dođu kod nas, mi ih povedemo da pogledaju više stanova. Ja pretpostavljam da jeste.

Na pitanje tužioca, da li je Tanja Miljković, koja je kupila stan u istoj zgradi, ostvarila kontakt sa njim i pregovarala.

- Sa prodajom verovatno. Naša prodaja je dala cenu. Mislim da nas je povezao Nikola Stefanović, on mi održava kola, to je bio Marko.

Nikola Stefanović, podsetimo, obuhvaćen je optužnicom protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojom se terete za sedam ubistava.

14:57

Za govornicom Vladimir Jeremić

Za sudsku govornicu je izašao svedok Vladimir Jeremić, koji bi trebalo da svedoči o prodaji placa u Vrčinu Belivuku.

- Belivuka sam video dva puta. Imam agenciju za nekretnine. Gospodin Belivuk je došao jednom sa željom da nađe neki plac da gradi kućicu za sebe i porodicu. Drugi put je došao sa suprugom, da vidi da li se i njoj dopada plac.

Sudija: Tu mu je i supruga, pogledajte da li se sećate nje?

Svedok: Ne sećam se, dugo je prošlo.

Tužilac ga je potom pitao da li je Belivuk sa prodavcem dogovarao cenu ili je učestvovao i on u tome.

- Učestvovao sam i ja. Znam da je bilo 11 ari i da je cena bila 11, 14 ili 15.000 evra i da je isplaćena minimalna provizija od 750 evra. Ugovor je sastavljen te 2016, a Išli smo posle kod notara. Nije bilo cenkanja, cena je bila niža možda i od ružnijih placeva.

Tužilac: Cena u ugovoru je bila 4.600 evra?

Svedok: Na tome je insistirao prodavac, jer je već kupio neki plac pa da ne bi platio porez.

Za reč se javio i advokat Dejan Lazarević, koji je pitao svedoka da li je sve bilo po zakonu.

- Koliko ja znam jeste, kupac je bio vrlo korektan.

14:55

Iskaz Đorđa Stojanovića

Za reč se javio branilac optuženih Dejan Lazarević navodeći da iz iskaza svedoka Đorđa Stojanovića proizilazi da kuću nije kupio Marko MIljković već njegov deda Miladin.

- Radi se o čoveku koji je bio vlasnik kuće, kuću prodao i oglasio u Halo oglasima i da se pojavio deda Miladin, tražio sam 85.000 evra, on je ponudio 83.000. Overili smo ugovor, on me je isplatio. Sve smo čuli, to je deda od Marka Miljkovića. Rekao je da su seli u taksi otišli kod notara. Niti je rekao da je video Marka Miljkovića te 2015. Dakle, ne radi se o novcu Marka Miljkovića, nego o časnom i poštenom čoveku koji je kupio kuću a koju je nasledio posle otac Marka Miljkovića - rekao je advokat Lazarević.

Tužilac se potom javio za reč i naveo da u optužnici nije ni sporno da li je video Miljkovićevog dedu, već da je "modus operandi bio da se isplaćuje veća a dogovara manja cena".

14:43

Obraćanje sudskog veća

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i konstatovalo da su prisutni Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji su dovedeni iz pritvora, Filip Ivanovski, Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Snežana Đorđević, ali da Marija Ivanovski, supruga optuženog Ivanovskog nije došla. Advokat Miljana Perendija je saopštila da je Marija Ivanovski imala hiruršku intervenciju.

Sudija je doneo rešenje da se postupak protiv Snežane Đorđević spoji i da joj se ubuduće sudi sa ćerkom i zetom.

Sudija je saopštila i da MUP nije uspeo da pronađe svedoka koji se nije odazvao pozivima Đorđa Stojanovića i da će zbog toga njegov iskaz biti pročitan.

14:30

Prvi put došla i Belivukova tašta

U sud je prvi put došla i Snežana Đorđević, tašta Veljka Belivuka, odnosno Bojanina majka. Ona se, podsetimo, zbog lošeg zdravstvenog stanja do sada nije pojavljivala u sudu i protiv nje je postupak bio privremeno razdvojen.

Belivukovu taštu crni "audi" dovezao je do ulaza u sud, i ona je pomažući se štapom ušla u zgradu Specijalnog suda. Na teret joj je stavljeno da je bila fiktivni vlasnik kuće na Zvezdari, koju je prema tvrdnjama tužilaštva, novcem od kriminala gradio njen zet.

14:23

Stigla i Bojana Belivuk

U sud je desetak minuta pred početak sudjenja stigla i Belivukova supruga.

14:10

Supruga Marka Miljkovića stigla u Specijalu

Supruga Marka Miljkovića, Tanja, stigla je u Specijalni sud u Beogradu u kom bi danas njoj, Bojani Belivuk, supruzi Veljka Belivuka kao i njihovim muževima koji su u pritvoru, trebalo da bude nastavljeno suđenje zbog optužbi da su prali novac stečen od kriminala.

Kurir.rs/Nemanja Nikolić 

Optužnicom su obuhvaćeni i Filip Ivanovski i njegova supruga Marija.

Na početku suđenja, avi optuženi negali su navode tužilaštva, tvrdeći da su novac, nekretnine i automobile stekli legalno.