BRZO OKONČANJE ILI DUGOTRAJAN SUKOB: Da li je vizija Trampa i Orbana ključ za okončanje rata u Ukrajini? Stručnjaci za Kurir: "Ili će ih poslušati ili nestati"

Sukob u Ukrajini se ne smiruje, a primirje u ošima javnosti deluje sve dalje. Na najvažnija pitanja vezana za okončanje Ruske ofanzive za Kurir televiziju dali su odgovore Dimitrije Milić, Branimir Đokić, Branko Nadoveza i Slobodan Dimitrijević.

Shutterstock

Rat u Ukrajini se u oktobru 2024. godine nastavlja uz velike gubitke sa obe strane, dok ruske snage beleže napretke u oblasti Donbasa. Protekli period izvršen je sa cenom, a to su najsmrtonosnije ofanzive od pošetka sukoba na ovim prostorima.

Rusija usmerava svoju strategiju sve više ka masovnim napadima, dok se Ukrajina oslanja na međinarodnu podršku i dodatno naoružanje.

O ovoj temi kao i planu za završetak sukoba koji preti da zahvati i veći deo teritorije nego što je na početku planirano, za "Puls Srbije" koji se emituje na Kurir televiziji govorili su gosti Dimitrije Milić, programski direktor "Novi treći put", Branimir Đokić, stručnjak za spoljnu politiku, Branko Nadoveza, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju i redovni profesor Fakulteta bezbednosti i Slobodan Dimitrijević ispred Srpsko-ruskog pokreta.

Kurir Televizija 

Milić je na samom početku emisije istako najvažnija pitanja koja predstavljaju glavni faktor prilikom donošenja odluke o primirju:

- Plan za pobedu nije isto što i plan za proglašenje pobede, što predstavlja uslove koje Ukrajina mora da ispuni kako bi ušla u primirje, kao i određene teritorijalne ustupke. Cilj Ukrajine je takođe da u što kraćem roku uđe u NATO, a to bi kroz član pet postalo njena garancija. Najvažnije pitanje predstavlja teritorijalna organizacija kada se uzme u obzir da je veći deo Ukrajine pod kontrolom Rusije kao i kako će se ono artikulisati u političko rešenje, a takođe i menadžment okupacije izazvane prethodnim sukobima. Za sklapanje primirja važnije je uspostavljanje kontrole nad teritorijom nego poraz protivničke vojske - rekao je Milić na šta se Đokić nadovezao:

- I Rusija i Ukrajina postaviće maksimalističke zakone, što govori da primirje nije ni blizu. Sumnjam da će se ove države odlučiti da poslušaju predloge Trampa i ostalih državnika koji im savetuju mir kao dugoročno rešenje. Možemo videti da se i zapadne i istočne zemlje spremaju za militarizaciju jer veruju da problem sa Rusijom neće biti rešen ni kada se postigne mir u Ukrajini, a to je katastrofa za celu Evropu.

Kurir Televizija 

Činjenica je da je za sklapanje mira u ovom momentu daleko u očima javnosti, a Nadoveza je istakao svoje viđenje kako se ovaj problem može rešiti u što kraćem roku:

- Zelenski na početku nije ulivao nikakvu sposobnost ali se pokazao veoma drugačije. Uvažava poštovanje i podršku mnogih zemalja i zvaničnika u vidu finansija i oružja. Sumnjam da će odustati dok ne postigne svoje ciljeve, a to su učlanjenje u NATO, članstvo Evropske unije i teritorijalna definicija. U ovom trenutku, kao i najbrže rešenje za mir može biti samo totalni poraz jedne ili druge strane, ništa drugo ga neće doneti - rekao je Nadoveza i dodao:

- Potencijalna pobeda Trampa je još jedan faktor koji može doneti drugačije rešenje ovog sukoba, a to je podela Ukrajine na dva dela od kojih će jedan nositi naziv "Nova Rusija". Takođe potrebno je da se osmisli novi ustav i odstupi od priključenja NATO - u, što će dovesti do nove Ukrajine sa ograničenim suverenitetom.

Kurir Televizija 

Proteklih nedelja govori se i o Orbanovoj inicijativi kojom apeluje na Evropu i njene države da se drže podalje od ovog sukoba jer njihovo mešanje stvara jedino kontraefekat, a o tome detaljnije viđenje izneo je Dimitrijević:

Kurir Televizija 

- Podrška koju Ukrajina dobija od drugih država u vidu oružja i finanija imaće potpuno suprotan efekat od onoga koji se očekuje. Rusija neće odustati od cilja okupiranja celikupne teritorije već će i pojačati napade kako bi dokazala svoju nadmoć, a moguća je i želja za posedovanjem još više oblasti. U tom slučaju Ukrajina će u potpunosti izgubiti šansu da u budućnosti povrati svoju teritoriju - rekao je Dimitrijević i istakao:

- Orbanov nastup u ovom sukobu je izuzetno važan jer predstavlja glas razuma u Evropi. Savetuje državama da se ne mešaju u ovaj sukob i ne odlažu njegovo okončanje. Orban je jedini zapadni zvaničnik koji je svestan Ruske nadmoći i ne beži od toga. 

This browser does not support the video element.

Stručnjaci: Koliko je blizu primirje Ukrajine i Rusije?  Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"SRUŠEN JE MIT NEPOBEDIVOG PUTINA, RUSIJA VIŠE NIJE BEZBEDNA" Analitičari: Ukrajina je potpuno ovladala proizvodnjom OVOG ORUŽJA  Kurir televizija