VISOKI RUSKI ZVANIČNIK BLIZAK PUTINU PRONAĐEN MRTAV: "Umro pod veoma čudnim okolnostima"

Godinama je delovao kao Putinove "oči i uši"

Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

Penzionisani visoki ruski zvaničnik blizak Vladimiru Putinu i tajnim službama Kremlja navodno je preminuo nakon što je pao niz stepenice svoje seoske kuće i slomio vrat.

Bivši direktor Federalne službe za migracije Konstantin Romodanovski (67) umro je "pod veoma čudnim okolnostima", saopštio je Telegram kanal VČK-OGPU.

Takođe se navodi da ima "inkriminišuće dokumente o mnogim aktuelnim političarima, biznismenima i zaposlenima tajnih službi".

Romondanovski je godinama delovao kao Putinove "oči i uši" u nekoliko vladinih odeljenja – posebno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, dok je uvek ostao delegirani službenik tajnih službi.

Takođe je bio aktivan, služio je u odborima kompanija koje je kontrolisala moćna tajna služba FSB.

Ruski mediji danas spekulišu o nekoliko uzroka smrti - hepatitis C, problemi sa srcem, komplikacije od dijabetesa ili običan pad, možda u alkoholisanom stanju.

Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia 

- Možda je njegova smrt povezana sa njegovom poslednjom intoksikacijom i jednostavno je izgubio ravnotežu. Međutim, takve "nesreće" su se desile nekolicini poznatih biznismena i visokopozicioniranih službenika FSB koji su bili usko povezani sa takozvanom petrozavodsko-peterburškom grupom. U svakom slučaju, Konstantin Romodanovski neće reći ništa više - rekao je izvor upoznat sa događajem.

 - Ne mogu da verujem. Razgovarao sam s njim prošle nedelje. Bio je pun energije i planova - rekao je ruski poslanik Aleksandar Kinštejn.

Nije bilo zvanične izjave o uzroku njegove smrti, ali je to poslednja od desetina misterioznih smrti od početka rata protiv Ukrajine.

(Kurir.rs/Daily Mail/Preneo: V.M.)