Solarni paneli u Srbiji? Evo zašto ih jedan mladić preporučuje svim domaćinstvima: Štede novac i energiju i isplativi su na duže staze

Usled loše infrastrukture u mestu u kojem se nalazi njegovo domaćinstvo, Stefan Filipović se odlučio za upotrebu solarnih panela kako bi povećao kvalitet i uštedu energije koju zahtevaju njegove potrebe.

Kurir Televizija

Primena inovacija u poljoprivredi donosi značajne uštede i olakšavanje posla. Naime, solarni paneli koriste se i u ovoj oblasti, a primer za to je mladi poljoprivrednik iz Srema Stefan Filipović. Od kada je na imanju ugradio panele, prošlo je nekoliko godina, a već u prvoj je video benefite. Stefan Filipović i njegova porodica pre tri godine investirali su u solarne panele na njihovom imanju gde se bave poljoprivredom.  

Stefan je za Kurir televiziju otkrio kako se pokazala investicija solarnih panela kao i da li su oni zadovoljili potrebe njegovog domaćinstva:

- Naše domaćinstvo je malo udaljeno od ostatka sela, a infrastruktura zbog toga nije planirana ka nama. Zbog toga smo bili prinuđeni da se odlučimo za neki drugi izvor energije poput solarnih panela. Prvi sistem smo uzeli pre tri godine, a godinu dana nakon toga još jednu. Koristimo ih za pokretanje pumpi za nadvodnjavanje, internet, elektroventile i slično. Sve sisteme napravili smo na prikolicama kako bi oni bili mobilni i kako bi ih premeštali gde nam odgovara. Mogu reći da se investija isplatila velikom brzinom i apsolutno bih ih preporučio drugim domaćinstvima za korišćenje.

Najveće pitanje prilikom ulaganja u solarne panele jeste njihovo delovanje kada je vreme oblačno i kada nemaju mogućnost da upijaju sunčevu energiju, a Stefan je objasnio da ni u takvom slučaju nije imao problema:

- U toku zismke proizvodnje nije potrebno intenzivno zalivanje kao u letnjoj proizvodnji. Paneli bez obzira na to što nema sunca i tada uspeju da proizvedu dovoljnu količinu energije dva do tri puta nedeljno za zalivanje. 

This browser does not support the video element.

Upotreba solarnih panela u domaćinstvu u Srbiji  Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

SOLARNI PANELI, INVESTICIJA SA ROKOM TRAJANJA OD 25 GODINA  Kurir televizija