ISTRAŽIVANJE KURIRA U SUSRET BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA: Toma Mona čita knjigu kako donositi bolje odluke, a Tončev bajke i slikovnice

U susret 67. Međunarodnom sajmu knjiga, koji će danas biti otvoren u Beogradu, Kurir je istraživao šta je ono što čitaju srpski političari.

Zorana Jevtić, Damir Dervišagić, Beta Miloš Miškov, Beta Milan Obradović, Nenad Kostić, Petar Aleksić, Public Mot

U pokušaju da što bolje "pročitamo" naše političare, u susret 67. Međunarodnom sajmu knjiga, koji će danas biti otvoren na Beogradskom sajmu, pitali smo ih šta je to što oni čitaju.

Članovi Vlade Srbije, potpredsednik parlamenta, potpredsednica Pokrajinske vlade i narodni poslanik su za Kurir otkrili uz koje knjige se opuštaju u slobodno vreme, ali i koje preporučuju našim čitaocima.

Nemanja Starović, ministar rada:

Kurir Televizija  Nemanja Starović

- Od beletristike bih svakako preporučio posthumno izdat roman Gabrijela Garsije Markesa "Vidimo se u avgustu", kao i romane Aleksandra Barika, koje rado čitam u poslednje vreme, uz klasike srpske književnosti, kojima se uvek vraćam. U segmentu biografsko-memoarskih dela, nedavno sam s velikim zanimanjem pročitao dnevnike Krisa Spiroua 1994-1995. godine, objavljene pod naslovom "Put u Dejton u potrazi za mirom", kao i autobiografiju Trampovog potpredsedničkog kandidata Dž. D. Vansa "Gorštačka elegija".

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine

MUST/Đ.K.  Tomislav Momirović

- U poslednje vreme čitam knjigu "Principles" autora Reja Dalija. Reč je o delu koje objašnjava kako možemo donositi bolje odluke i kreirati uspešne sisteme, kako u biznisu, tako i u životu. Autor putem svojih iskustava, ali i analizom istorije, nudi vrlo korisne principe koji se mogu primeniti na različite oblasti, uključujući i trgovinu i ekonomiju. Preporučio bih ovu knjigu vašim čitaocima jer smatram da u savremenom svetu, gde se promene dešavaju neverovatnom brzinom, sposobnost prilagođavanja i donošenja pravih odluka postaje ključ uspeha kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu.

Sandra Božić, potpredsednica Pokrajinske vlade

Kurir Televizija  Sandra Božić

- Uvek se radujem Sajmu knjiga, podseća me na detinjstvo, ušećerene jabuke i uvek zanimljive dogodovštine sa školskim drugarima koje čuvamo baš sa ove manifestacije. Oduvek sam bila “knjiški moljac”, kao osnovac, dobila sam i značku i pohvalnicu za najveći broj pročitanih knjiga u uzrastu od 1-4 razreda. Knjige su neizostavni deo mog dana, uvek nešto čitam. I gotovo uvek nekoliko knjiga paralelno. Trenutno čitam "Rat", knjigu koju je napisao Robert Bob Vudvord, istraživački novinar koji je dao najveći doprinos svojim člancima o "Votergejtu". S druge strane, čitam Jelenu Bačić Alimpić i trilogiju "Kazna za greh" i oduševljena sam lepotom pisanja naše autorke. Moja preporuka bi bila podugačka lista različite literature od Kisindžerove "Diplomatije", "Velike šahovske table" Bžežinskog, preko klasika poput Dostojevskog, Orvela i Tolstoja pa do Selimovića i Andrića. Čitajte i utičite što više da knjigu na pravi način zavole i vaša deca, jer udaljile su nam se današnje generacije od te lepote, udaljile su se od kulture i udaljavaju se od suštine.

Husein Memić, ministar turizma i omladine

MTO  Husein Memić

- Čitam različite žanrove i mislim da ne postoji loša knjiga. Trenutno čitam knjigu "Poslanička medicina" dr Safeta Kuduzovića. Autor je u knjizi predstavio plodove svog dugogodišnjeg istraživanja ove tematike, a posebno se osvrnuo na duhovne bolesti kojima je današnji čovek iskušan više nego ikada pre. Vrlo zanimljiva knjiga koja predstavlja mnoge prirodne lekove i metode lečenja iz poslaničke medicine. Misteriozni Lemoni Sniket je rekao da nikada ne treba verovati ljudima koji sa sobom ne nose knjige.

Novica Tončev, ministar bez portfelja

Nikola Anđić  Novica Tončev

- S obzirom na to da imam dva unuka, najčitanije knjige u kući su trenutno pesmarice za decu, slikovnice i bajke jer se svi trudimo da ih animiramo, da ne gledaju odmah u telefon ili tablet, već u knjige i tako se razvijaju. Inače, ja sam oduvek bio naklonjen prirodnim naukama i zato i sada, s obzirom na to da sam građevinski inženjer po struci, volim da pogledam stručnu literaturu i da budem u toku sa savremenim trendovima i dostignućima u oblasti građevine. A svima bih preporučio da pročitaju knjige "Napoleon - život i delo" Dmitrija Sergejeviča Mereškovskog i "Napoleon" Pola Džonsona.

Tatjana Macura, ministarka bez portfelja

Kurir Televizija  Tatjana Macura

- Knjiga "Nevidljive" Kerolajn Krijado Peres daje važan uvid u svet u kojem su žene sistematski zanemarene u podacima, istraživanjima i donošenju odluka. Knjiga prikazuje kako su žene, kroz istoriju i u savremenom društvu, ostajale nevidljive u statistikama i analizama, a time i u politikama koje oblikuju naš svet i nudi preispitivanje društvenih normi, kao i podatke koji služe kao alatke u borbi za rodnu ravnopravnost. Smatram da bi svako, bez obzira na pol, trebalo da pročita ovu knjigu jer ona nudi interesantnu perspektivu koja nas sve poziva na kritičko preispitivanje društvenih normi i na izgradnju pravednijeg društva za sve.

Edin Đerlek, potpredsednik Skupštine Srbije

Privatna Arhiva  Edin Đerlek

- Trenutno čitam knjigu "Ribari ljudskih duša" Đure Šušnjića, koju bih preporučio svima jer na vrlo jednostavan i autentičan način govori o ideji manipulacije i manipulaciji idejama, što je u današnjem vremenu i trenutnim okolnostima više nego neophodno.

Milenko Jovanov, šef poslanika SNS

Petar Aleksić  Milenko Jovanov

- Nedavno sam pročitao knjigu "Semper idem" Đorđa Lebovića i davno jedna knjiga na mene nije ostavila tako snažan utisak. Nakon toga sam čitao i njegove priče sabrane u knjizi "Anđeli neće sići sa nebesa". Sada sam izabrao potpuno drugačiju tematiku i epohu, pa trenutno čitam knjigu Pitera Frankopana "Prvi krstaški rat - Zov sa Istoka". Ne znam zašto mi je ta tema interesantna, ali mi uvek zaokupe pažnju knjige, ili filmovi sa tom tematikom. A ljudima bih preporučio da čitaju šta god im se dopada, ali da čitaju. Posebno u ovo doba "skrolovanja" i mehaničkog listanja slika i naslova. Ide, evo, vreme za čitanje, hladniji dani, ranije se smrkava, idealno da se čovek posveti knjizi i sazna nešto novo, ili dobije priliku da razmišlja o nekim temama iz ugla o kome to do tada nije radio.

Kurir.rs / I. Ž. / I. K. / D. R.