Posle gotovo četiri decenije od početka gradnje: Pacijenti u novom HGB lozničke bolnice (FOTO)

Novi HGB na tri sprata ima 6.400 kvadratnih metara, sedam operacionih sala i dve intenzivne nege kao i najsavremeniju sterilizaciju

T.Ilić ZC Loznica

Preseljenjem pacijenata u intenzivnu negu od juče radi novi Hirurško - ginekološki blok (HGB) Zdravstvenog centra (ZC) Loznica, potvrđeno je danas iz ove ustanove. Za naredne dane planirano je useljenje i ostatka HGB, a počeće i korišćenje novih operacionih sala.

Stavljanje ovog dela lozičkog ZC u funkciju najavljeno je početkom septembra kada su ga posetili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

T.Ilić ZC Loznica 

Novi HGB na tri sprata ima 6.400 kvadratnih metara, sedam operacionih sala i dve intenzivne nege kao i najsavremeniju sterilizaciju.

Opremljen je najsavremenijom opremom, salama za hirurgiju, urologiju, ortopediju, ginekologiju, oftalmologiju, ORL, a ima i angio salu.

Rekonstrukcija ZC Loznica jedno je od najvećih ulaganja države u Loznici vredno 9,3 miliona eura, navode iz bolnice.

- Ovo je jedan moderan HGB koji će moći u potpunosti da odgovori svim potrebama ne samo Lozničana već čitavog ovog kraja, odnosno i građanima Azbukovice, Rađevine, Jadra, Podrinja kao i istočnog dela susedne Republike Srpske - saopštavaju iz ZC Loznica.

Zgrada HGB građena je od 1987. do 1990. da bi početkom 1991. godine radovi bili prekinuti. Do tada su bili okončani svi osnovni građevinski poslovi i objekat pokriven. Nedirnut je bio do 1998. godine kada je konzerviran kako bi bio zaštićen od propadanja, a kasnije je oko 200 kvadrata korišćeno kao magacinski prostor.

Nedovršen je stajao sve do pre pet godina kada je počela rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja drugog sprata HGB koja je uspešno okončana i objekt napokon stavljen u funkciju.

Kurir.rs/T.Ilić