UBIJEN ČUVENI FOTOREPORTER KOJI JE IZVEŠTAVAO IZ RATOVA U JUGOSLAVIJI: Njegov sin (19) doživeo sudar nakon ubistva, pa policiji priznao SVE!

Printscreen YT/ newportphotography

Fotoreporter koji je izveštavao o ratovima u Jugoslaviji 1990-ih, o padu Berlinskog zida i izlasku Nelsona Mandele iz zatvora i drugim velikim događajima u svetu, ubijen je nožem tokom vikenda na planini San Gabrijel u Kaliforniji, SAD, za šta je optužen njegov 19-godišnji sin Emir Abadžić Lou.

Pol Lou (60) je bio britanski fotograf, ratni novinar i profesor sukoba, mira i imidža na Londonskom koledžu za komunikacije Univerziteta umetnosti u Londonu. Njegov sin, pošto ga je ubio, viđen je kako odlazi s mesta ubistva, a potom je nedaleko učestvovao u saobraćajnom udesu. Uhapšen je na osnovu dokaza s mesta ubistva i svedoka, a i priznao je policiji da je ubio oca.

Kako se dodaje, njegov sin se danas pojavio na sudu. 

Autor mnogobrojnih dela

Univerzitet umetnosti u Londonu je saopštio da je "rad Pola Loua imao revolucionarni uticaj u predstavljanju rata i sukoba, a kasnije i u složenim kulturnim pregovorima koji su uključeni u njegov rad na miru i pomirenju".

Univerzitet je dodao da je on "ostavio neverovatno nasleđe kao nagrađivani fotograf, pisac, kritičar i, ne manje važno, kao istinski saosećajni edukator". Njegova knjiga "Bosanci" je dokumentovala 10 godina rata i posleratnu situaciju u BIH. Objavljena je 2005. godine. 

Njegove novije knjige su "Majstorski kurs fotografije", "Razumevanje foto-novinarstva", "Izveštavanje o opsadi Sarajeva" i "Fotografija, svjedočenje i jugoslovenski ratovi, 1988-2021", piše na njegovoj veb stranici.

U jednom intervjuu za "The Guardian" Lou je rekao da se fokusirao na žrtve i bolničke pacijente tokom prvih dana opsade Sarajeva. Potom je postao zaokupljen onim što se dešava ljudima kada se "svedu na srednjovekovne uslove izazvane opsadom".

- Ljudi bi rizikovali svoje živote za malo zadovoljstva. I to bi moglo biti veoma teško za decu koja očigledno nisu htela da budu zaglavljeni u zatvorenom prostoru. Tokom mirnijih perioda, mogli su više da izlaze napolje — slikao sam decu kako plivaju u reci tokom prekida vatre. Ali reka je, kao i veći deo grada, bila jasno vidljiva srpskim snajperistima. Jedne zime prisustvovao sam strašnoj sceni: grupa od petoro ili šestoro dece je ubijena granatom dok su se sankala ispred svoje kuće - izjavio je jednom prilikom. 

Govorio je i o jednoj svojoj fotografiji deteta na ulici s loptom: "To je tako obična stvar koju dete radi, ali kod barijere za tenkove, kao nagoveštaja sveprisutne opasnosti", rekao je on.

Mnogi su mu odali počast

- Pol je bio veoma talentovan, hrabar i posvećen fotoreporter koji se više puta dovodio u opasnost da bi pokazao svetu realnost ratnih zona i humanitarnih kriza širom sveta - rekao je Santjago Lajon, bivši potpredsednik i direktor fotografije u agenciji AP koji je radio sa Louom tokom opsade Sarajeva početkom 1990-ih.

- Tada je postao uspešan i poštovan edukator posvećen pripremanju budućih generacija fotoreportera. Njegova prerana smrt je duboko uticala na foto-novinarsku zajednicu - istakao je on.

Lou je predavao na akademiji kroz Fondaciju VII koja obučava i oprema novinare iz zajednica koje su nedovoljno zastupljene u medijima.

Kurir.rs/Beta/Skaj njuz/ Prenela: M.S.