U DOMAĆINSTVU U PAVLOVCU KOD VRANJA: Stradala polovina stada ovaca, sumnja se na vukove! Vlasnik zatekao horor prizor

RTS Printscreen

U noći između četvrtka i petka prepolovljeno je stado od 80 ovaca porodice Mladenović u Pavlovcu kod Vranja. Smatraju da je čopor vukova napao stado. Selo je ravničarsko, naseljeno, pored auto-puta i nije zabeleženo da se vukovi spuste tako nisko, u potrazi za hranom.

Pokazuje nam Zoran Mledenović staze i tragove čopora, prošli su ispod žice. Ovce su tokom noći bile napolju, pored ambara.

“Zatekao sam stravičan prizor, bilo je 21 ovca udavljena, mrtva, i 3 jaganjca, 20 ovaca su bile zadavljene, ali su još bile na nogama, iz grla je curila krv, od muke nisam znao šta ću”, jada se Zoran Mladenović iz Pavlovca.

RTS Printscreen 

Dodaje da su sve ovce bile umatičene:

“Sve ovce su bile sjagnjaste, napravljena je velika šteta, pored štete ono je žalosno što mi se desilo, i za stoku i za ljude, a vukovi koji su ušli u ograđenom prostoru, gde leže ovce, nije bio jedan vuk, to je bio čopor vukova, po tragu, gde su ušli, kad smo videli i išli prema njima, videli smo da je bilo mnogo vukova”.

Deset godina Mladenovići čuvaju ovce, imali su ih 450 u planinskom selu, napadali su ih vukovi i tamo, povremeno bi stradalo po par ovca. Smanjili su stado, i preselili ih bliže gradu, nameravali da ih zaštite.

“Ostalo je oko 30-tak zdravih, takoreći, a juče mi je posle ovog uginulo još 8 ovaca, posle onih što su bile izedene”, dodaje Zoran Mladenović.

RTS Printscreen 

Nisu komšije čule ništa neobično tokom noći. Farma, na kojoj sem ovaca ima i krava, udaljena je od kuća par stotina metara.

Neki meštani kažu da preko noći ništa nisu čuli, drugi su čuli lajanje, ali ono “normalno”. Deca se plaše, kažu i dodaju da moraju da ih nose u školu i da ih vraćaju.

Policija, veterinari, inspektori i članovi Udruženja lovaca obišli su farmu, zatekli uznemirujući prizor. U Udruženju lovaca kažu da će tek veštačenjem stručnjaci utvrditi da li je to bio napad vukova ili pasa lutalica. Vlasnicima domaćih životinja savetuju.

RTS Printscreen 

“U noćnim uslovima da to bude zatvoreno u oborima, od čvrstog materijala, da ne može da uđe divljač, odnosno vuk, da napravi štetu, ili u dnevnim uslovima, da tu bude stalno pastir sa njima i kerovi da budu sa ovcama”, savetuje Dobrivoje Ivković, upravnik lovišta Fazan.

Lovočuvari su pojačali nadzor, kontrolišu lovišta, do sada nije uočeno povećanje broja vukova.

Kurir/RTS