TRADICIONALNI FESTIVAL! Sto godina od osnivanja prvog pozorišta u Vranju i prve premijere: Počinju Borini pozorišni dani (FOTO)

T.S

U okviru ovogodišnjih 44. po redu Borinih pozorišnih dana biće obeležen i veliki jubilej 100. godina vranjskog Pozorišta. Kristina Janjić Stojanović, direktorka vranjskog Pozorišta istakla je na konferenciji za medije da je u toku svake godine najbitnije dešavanje gradskog teatra festival 44. ove godine po redu pod sloganom ,,Estetika i etika sučeljavanja“.

Svečana akademija i koncert "Veče filmske muzike"

- Selektor Slobodan Savić je odabrao nekoliko predstava najboljih što se tiče čitavog repertoara u proteklih godinu dana, ono što je najbolje iz Srbije i regiona izdvojio i verujemo da će ove godine festival biti i te kako uspešan. Ono što je meni posebno velika čast i veliko zadovoljstvo, ali s jedne strane i "velki teret" , to je što sam se ove godine prvi put našla na ovom mestu, jer nam je i veliki jubilej u pitanju, stogodišnjica od osnivanja pozorišta. Dve velike stvari i za mene ponovo kažem novina, ali nekako smo uspeli zajedno sa timom koji je tu već par godina unazad da sve to izorganizujemo i da spremimo na način na koji to treba da bude, a treba da bude svečarski veličanstveno i treba da bude zaista onako reprezentativno, jer ipak na ovaj način predstavljamo kulturu i sam grad Vranje. Povodom obeležavanja 100. godina pozorišta te prve večeri 21. oktobra kada nam je i Dan pozorišta ujedno, očekuje Svečana akademija i u nastavku Svečane akademije biće koncert "Veče filmske muzike" sa našim poznatim glumcima koji će pevati svirati imati muzičko, scensko, poetsko veče, nastupiće Ljilja Stjepanović, Mina Lazarević, Žarko Stepanov, Nataša Radovanović sa orkestrom. To veče će biti posvećeno tom velikom jubileju, stogodišnjici pozorišta - istakla je direktorka.

Ona je napomenula da će u okviru manifestacije biti dodeljene nagrade zaposlenima.

- To nam je već negde i tradicija, a ono što nas u nastavku očekuje je takmičarski deo festivala, to su predstave od 22. pa sve do 28.oktobra kada će biti završno veče i dodela nagrada. Zadovoljni smo i publika je zadovoljna što se predstava tiče . Prodaja karata ide jako dobro interesovanje je jako veliko. Međunarodni festival živi i treba da živi i biće sve uspešniji i uspešniji, a na nama je sada da nastavimo i da ređamo uspehe koji su i do sada bili, i onako da negde vranjsko Pozorište koje je već dostiglo neki nivo u našoj zemlji, da samo nastavimo da rastemo - rekla je direktorka Kristina Janjić Stojanović.

Ovi dani pred festival bude veliko uzbuđenje, jer festival jeste jedan od značajnijih momenata uz premijere koje se odvijaju tokom sezone, istakao je umetnički direktor vranjskog teatra Bojan Jovanović .

Ove godine imamo i veliki jubilej 100. godina od osnivanja prvog pozorišta u Vranju

- Festival jeste jedna od ključnih stvari u pozorištu kada u osam dana i mi, a i naša publika može da pogleda najbolja pozorišna ostvarenja iz zemlje i iz regiona. Ove godine imamo i veliki jubilej 100. godina od osnivanja prvog pozorišta u Vranju, 15. oktobra 1924. godine izvedena je prva premijera i osnovano je Pozorište "Građanske kasine" i od tada u Vranju postoji pozorište kao institucija. Veliki jubilej za našu ustanovu to zaista predstavlja ozbiljan kontinuitet rada pozorišta bez obzira na njegov status koji je imalo tokom svih tih godina. Od Pozorišta "Građanske kasine" preko Okružnog Narodnog pozorišta prvog profesionalnog pozorišta, dugo godina u amaterizmu sa izvanrednim rezultatima, logično je bilo da 1997. godine Pozorište "Bora Stanković" dobije profesionalni status i od tada je prošlo više od 25 godina. Veliki dan veliki datum za sve nas - istakao je Jovanović.

On je najavio promenu u glavnom programu festivala.

Zbog problema oko organizacije dolaska Teatra &td iz Zagreba, Slobodan Savić, selektor Borinih pozorišnih dana odlučio je da umesto Teatra &td iz Zagreba, 27. oktobra nastupi Narodni teatar iz Bitolja iz Republike Severne Makedonije sa predstavom "Brod za lutke" po tekstu Milene Marković u režiji Kokana Mladenovića.

- Velika zahvalnost kolegama iz Bitolja što su imali razumevanja za novonastalu situaciju i kako sam razumeo direktora pozorišta oni će pomeriti svoj repertoar da bi izašli u susret nama, a i za njih je značajno naravno da učestvuju na ovom festivalu - rekao je umetnički rukovodilac teatra Bojan Jovanović.

On je napomenuo da s obzirom na promenu što se tiče kupljenih karata za predstavu ,,Buđenje proleća" Teatra &td iz Zagreba, naravno karte važe i sa tim istim kartama publika može tog dana da pogleda "Brod za lutke" Narodnog teatra iz Bitolja, što će biti regulisano i na kartama. Oni koji ne žele da pogledaju drugu predstavu mogu vratiti ulaznice.
Zbog jubileja 100. godina od osnivanja pozorišta doneta je odluka da ovogodišnji festival, njegovo otvaranje protekne u znaku Svečane akademije i obeležavanja stogodišnjice prigodnim programom u čast jubileja, a ne premijerom vranjskog teatra kako je bilo prethodnih godina.

- Što se tiče premijere počeli smo sa radom na novoj predstavi u pitanju je "Galeb" Antona Pavloviča Čehova koju će režirati Filip Vinogradov reditelj iz Moskve koji već dve godine živi u Beogradu.Probe su u toku premijera se očekuje početkom decembra - najavio je Jovanović i dodao da je već naredne godine to u planu da premijerom vranjskog Pozorišta bude 21. oktobra otvoren festival.
Selekcija ovogodišnjih Borinih pozorišnih dana koji počinju 21. i traju do 28. oktobra

Predstavom ,,Očevi i oci“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, počinje takmičarski deo 44. Borinih pozorišnih dana. Narodno pozorište Sombor dan kasnije izvešće predstavu ,,Ljudi od voska“.Glumci Ateljea 212 Beograd, 24. oktobra, odigraće predstavu ,,Nestajanje“, dok je za 25. oktobar planiran pozorišni komad ,,Sumnja“, Dramskog teatra „Nikola Vaptsarov“, Blagoevgrad, iz Bugarske.

Program 44. Borinih pozorišnih dana nastavlja se predstavom ,,Bilo jednom u Novom Sadu“, koja je autorski projekat Andraša Urbana, zakazanoj za 26. oktobar, koju će izvesti Novosadsko pozorište ,,Ujvideki sinhaz“ ," Brod za lutke" naziv je predstave koja je na programu 27. oktobara u izvođenju Narodnog teatra iz Bitolja, Republika Severna Makedonija. 

A za kraj predstava Koštana Bore Stankovića u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta iz Niša

U čast nagrađenih, poslednjeg dana manifestacije, 28. oktobra, planirana je predstava ,,Koštana“ , koju će izvesti glumački ansambl Narodnog pozorišta iz Niša.

U okviru pratećeg programa festivala 21. oktobra u 19 sati biće svečano otvorena izložba slika Zorana Petrušijevića ZOP-a, Slike iz pozorišnog života, u pitanju je 16 ulja na platnu, rečeno je na konferenciji za medije vranjskog Pozorišta.

Kurir.rs/Tatjana Stamenković