PREMINUO JEHUDA BAUER: Istaknuti izraelski istoričar umro u 99. godini

Printscreen/Youtube

Istaknuti izraelski istoričar, profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer preminuo je u 99. godini, saopštila je Međunarodna alijansa za sećanje na holokaust (IHRA).

- Sa velikim žaljenjem objavljujemo da je preminuo naš počasni predsednik Bauer. Ostavio je neizbrisiv trag, kako u IHRA, tako i u oblasti studija holokausta, a njegovo moralno vođstvo, uvid i prijateljstvo će nam veoma nedostajati, navodi IHRA, prenosi RTS.

Bauer se se u stručnim krugovima smatra najvećim svetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida.

Vučić: Bauerov glas snažno se čuo kada je pružio jasnu podršku Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Jehude Bauera.

"Sa dubokim žaljenjem sam primio vest o smrti Jehude Bauera, jednog od najvažnijih glasova u očuvanju sećanja na Holokaust i u borbi protiv antisemitizma", istakao je Vučić.

Za Srbiju, dodaje, Jehuda Bauer je imao poseban značaj, kao most između naše zemlje i globalnih napora da se održi sećanje na žrtve Holokausta, posebno na našim prostorima.

"Njegov glas, kao jednog od najvećih svetskih autoriteta u oblasti Holokausta i genocida uopšte, snažno se čuo i kada je pružio jasnu i nedvosmislenu podršku Srbiji u borbi za istinu povodom rezolucije o Srebrenici", piše u telegramu saučešća.

Imao je, podseća predsednik, čast da Jehudi Baueru u znak priznanja za posvećenost istorijskoj pravdi dodeli Zlatnu medalju za zasluge Republike Srbije.

Kurir.rs/Fonet/RTS/Preneo: D. P.